Tverrsektorielt samarbeid kan få fart på helsesektoren
Mens oljen revolusjonerte det norske samfunnet på 1970-tallet, kan digitaliseringen skape en langt større, dypere og bredere revolusjon – over hele verden: En rekke løsninger fra olje- og gass-sektoren er direkte overførbare til helsesektoren, som tvinges til å se alt på nytt.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Kronikk: Kathrine Myhre, daglig leder i Norway Health Tech
DIGITALISERING OG implementering av ny teknologi krever investeringer og massiv omstilling. Helsesektoren har behov for ledere i sykehus, kommuner og norsk helseforvaltning som anerkjenner utfordringene og behovene, som tør å tenke innovasjon og implementere ny teknologi som sikrer høy kvalitet, presisjon og effektivitet i den fremtidige helsetjenesten.
I parallell trenger vi politikere som benytter omstillingen i helsesektoren til å legge til rette for næringsutvikling i helseindustrien. Hvis vi er like dyktige i helse som vi har vært i olje-/gass, opprettholder vi høy kvalitet i den offentlige helsetjenesten – samtidig som vi utvikler en norsk helseindustri som når ut i globale markeder og gir verdiskaping og vekst i Norge.
FRA OLJE TIL HELSE. Innen næringsutvikling kan olje og gassektoren åpenbart være til inspirasjon for å utvikle norsk helseindustri. Sektoren har også mye å by på for norske sykehus, kommuner og helsemyndigheter som skal standardisere, vurdere og implementere teknologi for økt kvalitet og effektivitet i helsetjenesten. Norsk helseindustri har med sin årlige vekst på 10–12 prosent et stort behov for teknologer, og en rekke selskaper og underleverandører har utviklet løsninger for olje og gass-sektoren som er direkte overførbare til helsesektoren.
Sunnaas Sykehus har sett potensialet i «oljearbeiderne». Sammen med NITO, HiOA og Norway Health Tech er det utviklet et etterutdanningsprogram for olje&gass-teknologer som ønsker jobb i helsesektoren. NoIsolation er en annen helsebedrift som henter arbeidskraft fra olje&gass. Bedriften utvikler kommunikasjonsløsninger for pasienter og eldre som ofte blir isolert på grunn av sykdom. Imatis anvender i dag teknologien som ble utviklet for integrerte operasjoner i Nordsjøen til å integrere helsedata i sykehus, sykehjem og kommuner. Hugg, en tidligere underleverandør i olje og gass-næringen, utvikler og produserer medisinskteknisk utstyr for helsesektoren i samarbeid med helsepersonell på OUS Ullevål.
Studentbedriften Tidewave utvikler en madrass med en teknologi som opprinnelig ble brukt til å løfte sensitivt utstyr fra havbunnen. Madrassen vender pasientene i løpet av natten, slik at de ikke utvikler liggesår. Estimater viser at madrassen sparer det norske helsevesenet for milliarder av kroner årlig.
PUMPS & PIPES. Både norske og internasjonale myndigheter har sett behovet for omstilling og potensialet i tverrsektorielt samarbeid. Det mest kjente initiativet startet i Houston og fikk navnet Pumps & Pipes. Ideen gikk ut på å overføre kompetanse og teknologi mellom sektorene olje&gass, air&space og helse – i takt med behov og konjunkturer. Slik utviklet Houston en metode for høy anvendelse av investeringer i kompetanse- og teknologiutvikling fra én sektor til en annen, samtidig som initiativet ble en buffer for arbeidsledighet ved lav vekst og verdiskaping i en av sektorene.
Etter inspirasjon fra Pumps & Pipes i Houston bevilget den norske regjeringen i 2015 fem millioner kroner til å utforske muligheten for å overføre teknologi og kompetanse fra norsk olje og gassvirksomheten til helsesektoren. Norway Pumps & Pipes deler utfordringer på tvers av sektorene olje-/gass og helse. Ledende fagfolk innen olje-/gass, medisin, forskning og utvikling, kobles. Prosjektet er forankret i Stavanger med Stavanger universitetssykehus som hovedpartner og åtte tverrfaglige prosjekter er initiert, flere av dem svært lovende.
OMSTILLINGSMOTOR. Stortinget og regjeringen har ved bevilgning av 2,5 millioner kroner til klyngeprosjektet Energy2Health anerkjent klynger som omstillingsmotor. Prosjektet starter opp i 2018 med partnere fra hele landet fra helse og energisektoren, og vil – ved å rette fokus mot utfordringer og behov i helsesektoren – stimulere til innovasjon, teknologi- og kunnskapsoverføring og omstilling i helse og olje&gass-sektoren. Prosjektet ledes av klyngen Norway Health Tech og har som mål å bidra til rask omstilling i helsesektoren samtidig som det stimulerer den nødvendige restrukturering i underleverandørsektoren, økt sysselsetting blant arbeidssøkere med bakgrunn fra energisektoren.
Norway Health Tech er også koordinator for EU-prosjektet «Cross 4Health» som er bevilget fem millioner euro for å stimulere tverrsektoriell innovasjon og produktutvikling mellom sektorene air&space, energi og helse. Prosjektet skal initiere 70 innovasjonsprosjekter med utgangspunkt i utfordringer og behov i helsesektoren, gjennom tverrsektorielt samarbeid.
DEL UTFORDRINGENE! Økt tverrsektorielt samarbeid mellom olje-/gass- og helsesektorene kan bli en viktig bidragsyter til den nødvendige omstillingen i helsesektoren.
Skal vi få effekt av muligheten, er det imidlertid nødvendig at helsemyndigheter, sykehus og kommuner kommer på banen for å definere og snakke om hvilke utfordringer det er behov for å løse. Gjennom å koble behov og utfordringer med kompetanse og teknologi fra andre teknologi- og innovasjonsdrevne næringer, vil Norge evne å kapitalisere på allerede investert utvikling, samtidig som vi får til en vellykket omstilling i helsesektoren.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 01/2018