Politikerne må lytte til FHI
Koronapandemien burde ha lært oss en ting; det nytter å være forberedt.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Kronikk: Bjørn Platou, gründer og daglig leder, Decon-X
TIDLIGERE i år ble det avdekket et omfattende smitteutbrudd av den resistente mikroben «Pseudomonas aeruginosa» på 40 sykehus i Norge. Totalt 380 tilfeller ble registrert, og smittekilden viste seg å være forurensede kluter fra England. Heldigvis ble smittekjeden raskt stoppet.
I en pressemelding fra FHI, forteller overlege Kristen Gravningen at Norge mangler laboratorier til å analysere prøver fra produkter og utstyr, og ting dermed tar lenger tid. Det er en analyse som stemmer godt. Decon-X, som produsent av desinfiseringsroboter opplever det samme når vi skal teste utstyret vårt mot ulike mikrober. Løsningen blir å gjøre det i Sverige eller Tyskland.
BEDRE FORBEREDT. I Norge har vi lenge hatt som mål å etablere en helsenæring bygget på kunnskap og teknologi. Ikke bare fordi det er en god mulighet til å utvikle arbeidsplasser, men også fordi det ruster oss for neste pandemi. Vi vet ikke hva den kommer til å være, men sannsynligheten er stor for at det er multiresistents. Advarselen har vi allerede fått. I 2018 var det 8.9 millioner pasienter som ble smittet av sykehusinfeksjoner i EU. En tredjedel av bakteriene var resistente mot antibiotika.
Skal vi være klare er vi avhengige av at politikerne legger forholdene til rette. I disse dager jobber totalberedskapskommisjonen med hvordan ruste Norge for fremtidige kriser og hendelser. Her bør både bruk av teknologi i helsevesenet og bedre testkapasitet bli vurdert som tiltak. Når neste pandemi er her, er det nemlig for sent.
Interessekonflikt: Decon-X International er et norsk forskningsbasert selskap som selger smittevernutstyr og leverer desinfiserings-løsninger til blant andre helsesektoren i Norge.