Om å stå i motgang
Den positive utviklingen for å sette fokuset på mental helse, vil paradoksalt minne oss på at vi alle er rammet.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Johannes Boye Venneraasen tar kandidatutdanningen i psykologi ved København Universitet
DET Å OPPLEVE motgang og smerte i livet – og hvordan man takler dette – har vært gjenstand for filosofisk undersøkelse i flere tusen år og er ikke nærmere noen avklaring i moderne tid. Det er en problematikk ingen kommer unna, enten ved å oppleve egne personlige tragedier eller at ens nærmeste rammes.
Til og med de som i stor grad slipper unna, har vanskelig for å unngå mediefokuseringen når en større tragedie rammer et sted i befolkningen. Livets små og store tragedier er rundt oss til enhver tid.
AKUTT PROBLEM? En vanlig fremstilling av det psykologiske tilbudet i Norge er at det er lange ventelister og at psykiske problemer i befolkningen øker. Det siste punktet kan være korrekt, men kan også være et tilfelle av vi er mer opptatt av mental helse og at befolkningen vet mer om lidelsene og om symptomer. Et fokus mot problemer i livet vil drive dem frem i lyset, og vi må forholde oss til dem. Blant dem aspekter ved livet vi aldri anså som problemer før.
Det er viktig å være på vakt for at ens egen intoleranse overfor motgang ikke fremskynder en tilstand der man ikke tåler annet enn tilfredshet eller perfeksjon
Men hvordan skal vi forholde oss til livets problemer? Den vanligste måten å forholde seg til et problem på, er å få det fjernet. I noen tilfeller betyr det at de løses, eller at de unngås. Men noen problemer kan verken løses eller unngås.
ALTERNATIVT PERSPEKTIV. De eksistensielle filosofer så på motgang som en naturlig del av livet. Viktor Frankl skrev at premisset for personlig vekst er smerte og motgang. Indirekte kan man tolke det som at hvis man er lykkelig, ønsker man å vedlikeholde, og har man det vondt, søker man forandring.
Å søke forandring i en selv, vil naturlig inneholde et aspekt av motgang eller smerte. Et slikt perspektiv ser ikke på smerte som et problem som må løses, men heller som et potensial for vekst og endring. Det er et perspektiv som lyser mer håp i møte med dem som har det vondt.
HÅP. I vanskelige perioder kan det være verdt å tenke på at hvis man på et stadium i livet føler seg fornøyd og tilfreds med tingenes tilstand, er prisen for denne følelsen summen av alle dine negative og positive opplevelser tidligere i livet. De negative erfaringene gir en slags verdi til de positive erfaringene i den grad at det øker referanserammen for hva man vurderer som godt eller vondt. Denne anerkjennelsen kommer dessverre etter at det verste har lagt seg.
Det er viktig å være på vakt for at ens egen intoleranse mot motgang fremskynder en én mot én-tilstand hvor man ikke tåler noe annet enn tilfredshet eller perfeksjon. Dette hjelper nok ikke mot lange ventelister, men er kanskje en liten trøst for dem som venter.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Dagens Medisin 04/2020, fra Kronikk og debatt-seksjonen