Når blir et hus et sykehus?
En måte å mobilisere helsetjeneste på, er at sykehuset henger skiltet sitt på pasientens hjemmedør - og at syk i eget hus også kan håndteres økonomisk som syk i sykehus.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Andreas Moan, prosjektdirektør dr.med. ved Oslo universitetssykehus
ET SYKEHUS defineres ikke så mye av bygningen som av tjenestene som ytes der. Et sykehus er et hus der pasient møter mennesker med medisinsk kompetanse - og/eller der det finnes nødvendig utstyr for diagnostikk og behandling.
Hva skjer om kompetansen og utstyret flytter seg hjem til pasienten - er hun da både syk i eget hus, og på sykehus?
HJEM TIL FOLK. Tre globale trender vil bidra til at helsetjenesten i økende grad flytter hjem til folk.
For det første blir alle maskiner som er store og dyre i dag, små og billige i morgen - enten de brukes til diagnostikk eller behandling. Røntgenapparatene har allerede forlatt sykehusene og flyttet inn i røntgenbiler. EKG, ultralydapparater, oksygenmålere, spirometre og glukosemålere har for lengst mobilisert seg og bedret mulighetene for mange pasienter til å behandle seg selv i eget hjem.
PASIENTDATA. For det andre er bruk av mobil kommunikasjon - både for bilde/videokonferanse og overføring av medisinske data - på full vei inn. Det betyr at konsultasjonene kan flytte seg ut av sykehus - og enten til fastlegen eller helt hjem til pasienten.
En helt gammeldags tenking - om en pasients data eies av institusjonen som generer dataene og ikke av pasienten selv - står i dag sammen med teknologisk og forvaltningsmessig treghet i veien for at dette skjer. Det er bare et tidsspørsmål før det blir tydelig for alle at ulempene ved at dataene om din helse oppbevares på adskilte øde øyer, er uakseptabelt store.
TILGANG. Det er også en økende trend til at helsebevisste mennesker foretar selvmålinger som uten blygsel publiseres og deles på nettet. Denne villigheten til å dele, vil understøtte oppfatningen om at en pasient må kunne gi sine behandlere tilgang til sine data.
Den tredje trenden er like global og har sin grunnfilosofi i «desentraliser det du kan og sentraliser bare det du må». Kaiser-Permanente i USA har for eksempel tatt denne tenkingen helt ut og sier i sin strategi at planleggerne av helsetjeneste skal ta som utgangspunkt at pasientene behandles i eget hjem, og at man må begrunne hvorfor behandlingen må skje et annet sted.
KVALITET. Alle som har arbeidet med å mobilisere helsetjeneste, vet at det er krevende - og at én av de største barrierene er at finansieringssystemene for primær- og spesialisthelsetjeneste ikke henger sammen. En måte å håndtere dette på, er at sykehuset henger skiltet sitt på pasientens hjemmedør - og at syk i eget hus også kan håndteres økonomisk som syk i sykehus.
Det er absolutt et par «men» som er verdt å vurdere i dette resonnementet. «Men» det kan bli dyrere, «men» det kan være dårlig bruk av ressurser. Til det kan innvendes at: «Men» helsevesenet fungerer ikke akkurat knirkefritt i dag - og vi har sett en rekke eksempler på at mobilisering og hjemsending av helsetjeneste gir både god kvalitet, bedre brukeropplevelse og samlet samfunnsøkonomisk gevinst.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 01/2014