En nødvendig prosess

Evalueringen av Nye metoder skal endelig gjennomføres. Den massive responsen viser at dette er en nødvendig prosess.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Oddvar Solli

Kronikk: Oddvar Solli, Ph.D, samfunnsøkonom og Health & Value Lead i Pfizer i Norge

DA SYSTEMET for Nye metoder ble lovfestet, besluttet Stortinget samtidig at systemet skal evalueres. Det er åpnet for innspill med tanke på hva som skal evalueres, og responsen er overveldende: Av de 89 innspillene er 29 fra organisasjoner, 18 fra firmaer, tre fra offentlige virksomheter og 39 fra privatpersoner.

Noen av innspillene er svært kritiske, og det synes å være en klar forventning om en grundig revisjon av systemet.

Alle innspillene er lagt ut på regjeringens nettsider.

UFORUTSIGBART. La en ting være helt klart: Legemiddelindustrien generelt, og Pfizer spesifikt, har respekt for Nye metoders mandat og er enig i at prioriteringer er nødvendig. Men vi i Pfizer setter spørsmålstegn ved om dagens system klarer å oppfylle de fire legemiddelpolitiske målene fra Legemiddelmeldingen: sikre god kvalitet ved behandling med legemidler, at legemidler skal ha lavest mulig pris, likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler, og legge til rette for forskning og innovasjon.

Systemet for Nye metoder oppleves som lite forutsigbart, med lite åpenhet i prosesser og beslutningsgrunnlag. Systemet har et sterkt fokus på målet om lavest mulig pris. I hvilken grad de tre andre legemiddelpolitiske målene oppnås, bør stå sentralt i evalueringen.

RASK TILGANG. En evaluering er nødvendig for å finne årsakene til et svært høyt antall avslag, samt identifisere tidsbesparende tiltak for å redusere den sterke økningen i saksbehandlingstid.

Myndighetene bør proaktivt sikre infrastruktur for å kunne innføre legemidler raskt og midlertidig, og i større grad dele risiko med produsentene. Dette er essensielt for at Nye metoder skal kunne håndtere økningen av persontilpasset medisin og genterapi. Samtidig kan fokus på å re-evaluere og fjerne behandlinger som viser seg ikke å ha ønsket effekt, økes.

En instans for anke av beslutninger vil være i samsvar med god forvaltningspraksis – og sentralt for langsiktig tillit til Nye metoder

SÆRSKILTE BEHOV. Mulighetene for tilgang til ny behandling for enkeltpasienter med unike og individuelle behov er nærmest eliminert. Eksempler på dette er endringen i individuell refusjon og innstramminger i ordninger som tidligere sikret tidlig bruk ved individuelle behov.

Evalueringen av Nye metoder bør søke etter løsninger for å ivareta pasienter som faller utenfor i vurderingene på gruppenivå. Pasientgrupper uten sterke talspersoner, som klinikere eller pasientforeninger, er spesielt utsatt i dagens system.

PRODUKSJONSVIRKNINGER. En av samfunnets viktigste oppgaver er å sørge for at flest mulig er i arbeid og bidrar til produksjon, vekst og skatteinntekter. I dag kan effekter som bidrar til dette, ikke tas med i vurderingen av helseteknologi, mens det er vanlig at dette inkluderes innen andre sektorer.

Det bør evalueres om slike effekter bør inkluderes i vurdering av helseteknologi.

ALTERNATIV KOSTNAD. Et tall for alternativkostnad er svært sentralt når beslutninger tas i systemet for Nye metoder. Intervallet for alternativkostnad/betalingsvillighet starter i dag på 275.000 kroner. Dette tallet stammer fra en forskergruppe i Storbritannia og er ikke utviklet spesifikt for Norge. Den samme gruppen har i senere tid utarbeidet et nytt tall, som er spesifikt for Norge, på 385.000 kroner.

Norske forskere har foreslått at dagens tall erstattes med det oppdaterte tallet på 385.000 kroner.

ANKEMULIGHET. Behovet for en instans for anke av beslutninger bør evalueres.

Pfizer mener dette vil være i samsvar med god forvaltningspraksis og sentralt for langsiktig tillit til Nye metoder. Svært komplekse saker, i et komplekst og fragmentert system, medfører stor risiko for at grupper blir glemt og faller utenfor.

OBJEKTV VURDERING. Det bør undersøkes om det sterke fokuset på pris medfører en systematisk undervurdering av verdien nye behandlinger tilfører samfunnet. En objektiv vurdering av nye behandlinger, er viktig for å sikre legitimitet og lojalitet til systemet.

Et høyt antall innspill fra en lang rekke aktører viser at en evaluering er etterlengtet og nødvendig. Vi håper på konkrete forslag til forbedringer av systemet som raskt kan implementeres, og at det åpnes for mer fleksibilitet og fortløpende tilpassing av systemet. Pfizer ser frem til det videre arbeidet og resultatet av denne prosessen.

Disclaimer: Pfizer er et internasjonalt legemiddelselskap som utvikler og markedsfører legemidler innen mange forskjellige terapiområder.

TILLEGGSINFORMASJON: Dagens Medisin har invitert fem aktører som har sendt høringssvar til evalueringen av Nye metoder til å skrive hver sin kronikk. I tillegg til denne kronikken har Statens Helsesyn, Ivar Sønbø Kristiansen, Legeforeningen og Kreftforeningen.

Dagens Medisin 07/2020, fra Kronikk og debatt-seksjonen

Powered by Labrador CMS