En grundig evaluering av Nye metoder er nødvendig

Systemet for Nye metoder må evalueres grundig. Lovfesting av en eller flere unntaksordninger vil være et viktig sikkerhetsnett for enkeltpasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Marit Hermansen

Kronikk: Marit Hermansen, president i Den norske legeforening

I slutten av februar sendte Legeforeningen inn sitt innspill til evalueringen av Nye metoder. I desember i fjor vedtok Stortinget, med stemmene til regjeringspartiene, å lovfeste Beslutningsforum. Samtidig vedtok Stortinget at systemet for Nye Metoder skal evalueres.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) legger opp til en «bred evaluering» og jobber nå med å definere mandatet etter å ha bedt om innspill. En rekke aktører – inkludert samtlige pasientorganisasjoner, Sykepleierforbundet og Legemiddelindustrien – gikk imot selve lovfestingen av Beslutningsforum. Det samme gjorde Legeforeningen.

PASIENTENE. Under høringen i Helse- og omsorgskomiteen for ett år siden ga vi klart uttrykk for at vi ikke ville støtte forslaget om å lovfeste systemet for Nye metoder uten at det ble foretatt en helhetlig evaluering. For oss er det problematisk at Nye metoder er så ensidig knyttet til de regionale helseforetakene. Vi mener dette svekker pasientenes rettigheter. Fagmiljøenes handlingsrom for individuelle vurderinger var også begrenset slik lovforslaget forelå.

I Legeforeningens innspill til mandatet for evalueringen har vi derfor understreket at det er viktig med en bred, åpen og inkluderende evaluering av Nye metoder, slik at alle deler av prosessen belyses. På den måten vil vi få god innsikt.

KLINIKERNE. Samtidig vil en evaluering gjøre oss bedre rustet til å videreutvikle et system som skal gi bedre løsninger for innføring og bruk av nye metoder i spesialisthelsetjenesten.

Vi mener det er behov for økt klinikerinvolvering i Nye metoder. Evalueringen bør derfor se på om relevant klinisk kompetanse innhentes, både i forberedelsene til Bestillerforum og etter vedtak i Beslutningsforum. Dette vil styrke legitimiteten i fagmiljøene – og sørge for at det er uavhengighet knyttet til de beslutningene som tas.

Legeforeningen er bekymret for at det i Nye metoder legges for stor vekt på «gruppetankegangen» – og at dette går på bekostning av den enkeltes behov

ÅPENHETEN. Evalueringen bør tar for seg om det er tilstrekkelig åpenhet i saksbehandlingen, både om begrunnelser for vedtak og åpenhet rundt legemiddelpriser. Legeforeningen mener åpenhetsprinsippet om legemiddelpriser bør gjelde for anbudsprosesser, men også for grunnlag for vedtak i Beslutningsforum.

Vi forventer at evalueringen av Nye metoder ser på muligheter og begrensninger for mer åpenhet i disse prosessene. Det er også viktig å se på hvilke tiltak som kan bidra til større åpenhet, som for eksempel økt tverrnasjonalt samarbeid.

BEKYMRINGEN. Persontilpasset medisin er mer aktuelt enn noensinne og bør være en viktig del av evalueringen. Ved hjelp av ny kunnskap og teknologi blir det stadig mulig å tilby den enkelte pasient mer presis og målrettet diagnostikk og behandling. Legeforeningen er bekymret for at det i Nye metoder legges for stor vekt på «gruppetankegangen» – og at dette går på bekostning av den enkeltes behov.

Ett eksempel kan være et legemiddel som ikke blir innført fordi den aktuelle pasientgruppen har en høy gjennomsnittsalder. En ung pasient i denne gruppen kan ikke få tilgang til legemidlet fordi gruppen som helhet har for høy alder. Hadde alle i gruppen vært yngre, ville også den unge pasienten ha fått tilgang.

Og er et vedtak først fattet av Beslutningsforum, er det i prinsippet ingen mulighet for unntak. Evalueringen bør derfor belyse om Nye metoder begrenser eller motvirker persontilpasset behandling. Dette er spesielt viktig ettersom det i nær fremtid kommer til å bli stadig mer persontilpasset medisin – og beslutninger må tas enten på individnivå eller for mindre grupper.

MAKTEN. Legeforeningen mener de regionale helseforetakene utgjør en uheldig konsolidering av makt. Systemet for Nye metoder bør derfor underlegges tilstrekkelig demokratisk kontroll. Befolkningens rett til helsehjelp svekkes når «bukken settes til å passe havresekken», noe en rekke aktører advarte mot i høringsrunden til de nylige lovendringene.

En evaluering av Nye metoder bør derfor vurdere alternativer til dagens system. Formålet må være å sikre raske, uavhengige og faglig begrunnede beslutninger i tråd med prioriteringskriteriene.

TILLEGGSINFORMASJON: Dagens Medisin har invitert fem aktører som har sendt høringssvar til evalueringen av Nye metoder til å skrive hver sin kronikk. I tillegg til denne kronikken har Statens Helsesyn, Ivar Sønbø Kristiansen, Kreftforeningen og Pfizer tatt utfordringen.

Dagens Medisin 07/2020, fra Kronikk og debatt-seksjonen

Powered by Labrador CMS