UNYANSERT: Med unyanserte kostholdsanbefalinger, der man freidig tar med seg melkefett i dragsuget uten å se på studier som er gjort, kan framtidens holdning være at man velger tilskudd fremfor matvarer, skriver Helge Einar Lundberg. Foto: Joerg Beuge

De nordiske ernæringsrådene og farene for mangel på vitamin K2

Skal framtidas behov for vitamin K2 dekkes av kosttilskudd?

Publisert
Helge Einar Lundberg

I KRONIKKEN 15. november 2023, deler ernæringsfysiolog og høgskolelektor Merete Askim bekymring for at de nye nordiske ernæringsanbefalingene, kan gi mangel på vitamin K2 når de anbefaler redusert inntak av kjøtt, smør og melkefett. Jeg deler min bekymring om de ganske unyanserte kostrådene om melkefett.

Fermenterte melkeprodukter og spesielt ost, er vår beste kilde til vitamin K2. Vitamin K2 består av flere vitamerer. Vitamin K2 er essensielt for å aktivere proteinet osteokalsin som både aktiverer osteoblastene og kalsifisering av beinmatrix.

GUNSTIGE EFFEKTER. Osteokalsin tilskrives ut over effekt på beinhelse, flere gunstige effekter på hjerte- kar, glukose-omsetning, blodlipider og overvekt. De langkjedete K2-vitamerene har størst ekstrahepatisk effekt og lengst halveringstid, og forskning ved NMBU har vist at Jarlsbergost utmerker seg blant norskproduserte oster ved å ha et svært høyt innhold av K2-vitamerer, og spesielt av den langkjedede vitameren MK-9(4H). Dette skyldes den «hemmelige ingrediensen» propionebacterium freudenreichi som gir en viderefermentering av laktat til propionsyre. Da dannes MK-9(4H) og i tillegg stoffet 1,4 dihydroxy-naphthoic acid (DHNA). DHNA er vist å øke osteokalsinnivået, og i tillegg å øke trabekelstrukturen og benmassen hos ovarie-ectomerte mus. Studier har vist at både vitamin K2 og DHNA har osteoimmunologiske effekter som hemmer osteoklastogenesen og aktiviteten til osteoklaster. Mange studier på osteokalsin og vitamin K2 er utført på forsøksdyr, og noen få mennesker. Fra 2018 har jeg vært forskningsansvarlig lege i flere studier som ser på effekten av Jarlsbergost på beinhelse hos mennesker.

Første studie på friske fertile kvinner ble utført for å finne optimal dose av Jarlsbergost med tanke på aktivering av osteokalsin. Døgndosen vi kom til var 57 gram (4 ferdigskivede osteskiver) og selve osteokalsinnivået økte. Neste studie bekreftet funnet, og beregnet vedlikeholdsdosen til 42 gram (3 skiver) per dag. Disse dosene gir henholdsvis 50 mcg og 37 mcg vitamin K. Fordi vi regnet med å bli konfrontert med at vi ga forsøkspersonene melkefett, ble lipidverdiene målt og viste gunstig utvikling.

JARLSBERGOST. Deretter ble effekten av Jarlsbergost testet mot en Camembertost uten vitamin K2. Denne bekreftet at osteokalsinutviklingen skyldtes K2 og DHNA-effekten. I fagfellevurderingen før publisering, ble vi spesielt bedt om å understreke den positive utviklingen i HbA1c som falt.

Prokollagen (PINP) og Crosslinked Teleopeptide type 1 collagen (CTX-1) er de beste parameterne for å følge effekt av osteoporosebehandling. PINP representerer osteoblastaktiviteten og CTX-1 osteoklastaktiviteten. Jarlsberg/Camembert-studien viste økning av PINP og reduksjon av CTX-1 som tegn på netto beinanabolisme.

LANGTIDSSTUDIE. Nå utføres en langtidsstudie i Osloregionen på om osten kan brukes til osteoporoseprofylakse hos postmenopausale kvinner og menn over 55 år.

En dose-respons-studie på unge langrennsløpere er utført ved Norges Idrettshøgskole, med bakgrunn i at disse representerer en type vektbærende idrett, der mange utøvere utsetter seg for en situasjon der inntaket av kalorier ikke er tilstrekkelig. Utøverne har høy beinomsetning, og står ofte i fare for tretthetsbrudd. Studien viste redusert beinomsetning analogt til antiresorbtiv effekt ved inntak av Jarlsbergost, og en økning av beinmassen (in press). Med bakgrunn i denne studien, er det nå gjennomført en klinisk kontrollert studie, hvor vi ser fram til å se resultatene.

UNYANSERT. Sannsynlig bør vi forebygge beinskjørhet fra tidlig alder. Beinomsetningen går saktere hos eldre mennesker. Vi har ennå ikke data som kan verifisere langtidseffekten på beinmasse hos utsatte idrettsutøvere og eldre, men de kommer. Kan osteinntak være ledd i et «spis smart-prinsipp»; Å spise mat som styrker helse på flere nivå; bedre beinhelse, blodsukkerregulering og lipidnivå.

Det kommersielt tilgjengelige tilskuddet av vitamin K2 er MK-7. Den virksomme formen i kroppen er MK-4. MK-9(4H) er også et depot for MK-4.

Med unyanserte kostholdsanbefalinger, der man freidig tar med seg melkefett i dragsuget uten å se på studier som er gjort, kan framtidens holdning være at man velger tilskudd fremfor matvarer.

Som lege skriver jeg allerede ut for mye medisiner, og har fortsatt min kanskje gammeldagse holdning om at kostholdet skal dekke vårt behov for vitaminer, mikro og makronæringsstoffer.

Tine var en av bidragsyterne til prosjektetpå K2 og Jarlsbergost. Artikkelforfatteren er involvert i studiene i prosjektet, men mottar ikke midler direkte fra Tine. Utover dette er det ikke oppgitt noen interessekonflikter. 

Powered by Labrador CMS