FLEKSIBELT: Dagkirurgi representerer en fleksibel og skalerbar løsning som kan tilpasses den økte etterspørselen etter helsetjenester som kommer med en aldrende befolkning.

Dagkirurgi løser mange av helsevesenets utfordringer

Dagkirurgi er en fremtidsrettet tilnærming som adresserer mange av helsevesenets nåværende og fremtidige utfordringer.

Publisert Sist oppdatert
Mads Moxness

Under den Dagkirurgiske verdenskongressen som ble arrangert av NORDAF i Oslo i mai i år kom det tydelig frem at det finnes flere beskrivelser av konseptet dagkirurgi avhengig av hvor i verden man befinner seg. Dagkirurgi i Norge og Norden innebærer at pasienten kan reise hjem samme dag som operasjonen utføres. I visse områder opererer man med en definisjon av dagkirurgi som en behandling utført innen 23 timer og 59 minutter. Under en slik beskrivelse av dagkirurgi er det mulig å legge pasienten inn over natten til neste dag. Det finnes også flere beskrivelser av dagkirurgi i forhold til hvor denne bedrives. «Office-based surgery» vil i Norge typisk være avtalespesialister som gjør kirurgi i egne lokaler, mens «Ambulatory Surgery Centers» og «Day- Surgical Hospitals» vil være enten frittstående dagkirurgi sentre på offentlige sykehus eller private sykehus som kan utføre kirurgi både for det offentliges regning eller privat. 

En løsning på fremtidens utfordringer

Uansett hvordan vi beskriver dagkirurgi så har konseptet med «Short time surgery», «One day surgery» eller «Ambulatory surgery» fått økende oppmerksomhet og anerkjennelse som en fremtidig løsning på mange av helsevesenets utfordringer. Det finnes flere grunner til at dagkirurgi representerer en effektiv og bærekraftig utvikling i medisinsk behandling. 

En av de mest umiddelbare fordelene med dagkirurgi er den betydelige kapasitetsøkningen sykehusene kan oppnå. Tradisjonelt vil kirurgi ofte kreve innleggelse på sykehus, noe som binder opp senger og personalressurser. Ved å gjennomføre flere operasjoner som dagkirurgi i trente team kan flere pasienter behandles på kortere tid, noe som reduserer ventetidene betraktelig. Dette er spesielt kritisk i helsevesen med lange ventelister og økt etterspørsel etter høyspesialiserte inngrep. 

Dagkirurgi er generelt mer kostnadseffektivt enn tradisjonell kirurgi som krever innleggelse. Kostnadene knyttet til overnatting, sykepleie og andre sykehusressurser reduseres betydelig. For helsevesen med stramme budsjetter og økende kostnadspress, representerer dagkirurgi en måte å levere høykvalitetsbehandling på til en lavere kostnad. Dette frigjør midler som kan brukes til andre nødvendige helsetjenester Det er verd å merke seg at inntektene for inngrepet i seg selv skal være det samme som ved inneliggende behandling, siden operasjonskostnadene bestemmes av de ressurser man benytter i forbindelse med den aktuelle operasjonen. 

En bedre pasientopplevelse

For pasientene selv er dagkirurgi ofte forbundet med en bedre opplevelse. Det ble nevnt under et av foredragene på verdenskongressen at når pasientene selv etterspør dagkirurgi, så er det et tegn på at vi er på riktig vei. Å kunne returnere til komforten av sitt eget hjem samme dag som operasjonen reduserer stress og angst knyttet til sykehusopphold. Videre kan rekonvalesens i et kjent miljø bidra til raskere og mer effektiv helbredelse. Pasienter rapporterer også høyere tilfredshet og bedre livskvalitet når de kan unngå unødvendige sykehusopphold. Sykehusinfeksjoner er en ikke ukjent risiko ved innleggelse over tid, og kortere opphold på sykehus reduserer denne risikoen. Dagkirurgi minimerer eksponeringen for sykehusinfeksjoner. Dette er spesielt viktig for pasienter med svekket immunforsvar eller underliggende alvorlig sykdom. Den teknologiske utviklingen innen kirurgi har gjort det mulig å utføre stadig mer komplekse prosedyrer som dagkirurgi. Minimalt invasive teknikker, som laparoskopi og robotassistert kirurgi samt økt fokus på prehospitale forordninger, smertelindring og kvalmebehandling reduserer behovet for lange sykehusopphold. Forbedret presisjon gir større sikkerhet, noe som ytterligere støtter overgangen til dagkirurgi. Kunstig intelligens (AI) var et av hovedtemaene under kongressen og selv om man ikke umiddelbart ser for seg at datamaskiner overtar hele beslutningsprosesser i helsevesenet, pekte man på at fremtiden vil være mer individualisert, pasientsentrert og «AI-enhanced». Altså en glidende overgang mot en kirurgisk fremtid der vi får støtte fra våre venner, datamaskinene. 

Må trenes på

Dagkirurgi må trenes på, og dette er et hovedpoeng. En overgang til dagkirurgi bidrar til en mer effektiv utnyttelse av helsepersonell. Vel å merke dersom disse teamene får rom til å jobbe i egne sløyfer i skjermede enheter uten påvirkning fra sentraloperasjon der fleksibilitet går på bekostning av effektivitet. En formell utdanning eller sertifisering i dagkirurgi er en fornuftig måte å få systematisert dette på. 

Redusert behov for lange sykehusopphold har også miljøfordeler. Lavere energiforbruk, mindre avfall og redusert bruk av ressurser knyttet til pasienttransport og sykehusdrift bidrar til en mer bærekraftig helsepraksis. Under kongressen ble det holdt innlegg der man pekte på at gjenbruk og korrekt håndtering av avfall fra operasjoner faktisk kunne være kostnadsbesparende for en kirurgisk enhet. I vår tid, der fremskritt i visse sektorer ser ut til å bli målt i CO2-ekvivalenter, er dette en nokså besnærende tanke. 

Rustet for eldrebølgen

Med en aldrende befolkning og økende prevalens av kroniske sykdommer er det forventet at etterspørselen etter kirurgiske inngrep vil fortsette å stige, mens det blir færre hender som skal utføre behandlingen, jamfør helsepersonellkommisjonens siste rapport. Dagkirurgi representerer en fleksibel og skalerbar løsning som kan tilpasses denne økte etterspørselen. Det kan også integreres med moderne helseinnovasjoner som telemedisin og hjemmebasert oppfølging, noe som ytterligere styrker pasientens rolle og medvirkning i egen behandling.

Dagkirurgi er en fremtidsrettet tilnærming som adresserer mange av helsevesenets nåværende og fremtidige utfordringer. Gjennom økt kapasitet, kostnadseffektivitet, forbedret pasientopplevelse, redusert infeksjonsrisiko, teknologiske nyvinninger, effektiv ressursutnyttelse og miljøfordeler, representerer dagkirurgi en bærekraftig og effektiv løsning. For helsevesenet betyr dette muligheten til å levere bedre helsetjenester til flere pasienter på en mer kostnadseffektiv måte. 

Helseministeren vektla i sin tale på åpningsdagen av verdenskongressen dagkirurgiens evne til å være som et racerteam, en spesialtrent tropp som kan løse noe av helsevesenets floker. La oss håpe at våre politiske beslutningstakere også opptrer som et racerteam og legger til rette for dagkirurgisk behandling både i nye sykehusbygg og i forsterkede økonomiske incentiver til slik behandling

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS