Danmark: Fritt valg av koronavaksine gir bekymring om legers rettssikkerhet
Den danske legeforeningen mener muligheten for å velge koronavaksine som ikke inngår i vaksinasjonsprogrammet, kan ramme legers rettssikkerhet.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Som VG skriver fredag, reagerer Legeforeningen på at regjeringen nå går inn for at det er frivilling å ta en koronavaksine som ikke inngår i det norske vaksinasjonsprogrammet, som Janssen-vaksinen.
Helsedirektør Bjørn Guldvog sa torsdag til VG at det ikke blir legenes rolle å vurdere motivet den enkelte har for å ønske seg vaksinen - det skal gjøre den etiske byrden mindre.
Men Legeforeningens president Marit Hermansen mener at den etiske byrden for legene ikke vil bli mindre dersom legene skal orientere om vaksinen og anbefale at man tar vaksinene som inngår vaksinasjonsprogrammet – og samtidig ikke vurdere bakgrunnen for at noen vil ha den.
– Sett opp mot forsvarlighetsbegrepet i helsepersonelloven mener vi dette er på grensen til uforsvarlig behandling, sier hun blant annet til vg.no
I Danmark vekker valget om å tilby disse vaksinene frivillig, reaksjoner.
Torsdag kunngjorde den danske helseministeren Magnus Heunicke at det nå blir mulig å velge en covid-19-vaksine som ikke inngår i det offisielle vaksinasjonsprogrammet i landet.
Dette betyr at innbyggerne kan la seg vaksinere med EMA-godkjente koronavaksiner før det er deres tur i den offisielle vaksinasjonskalenderen, og med vaksiner som altså ikke inngår i vaksinasjonsprogrammet.
Vaksinering skal utføres av private leverandører etter inngåelse av kontrakt, og helsemyndighetene i Danmark forventer at første konsultasjon og vaksinasjon vil skje om ganske kort tid.
– Det gir usikkerhet om legers rettsikkerhet, dersom de gir en vaksine fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson, og den vaksinerte får alvorlige bivirkninger, sier leder i den danske Lægeforeningen, Camilla Noelle Rathcke, til danske Dagens Medicin.
Den danske Lægeforeningen mener myndighetenes veiledning om hvordan denne vaksineringen skal skje er mangelfull - og at dette derfor stiller den enkelte legen i en vanskelig juridisk situasjon. De mener legene etterlates med et stort individuelt ansvar, og er bekymret for hva som skjer dersom en vaksinert får arvelige bivirkninger:
– En lege skal ikke i etterkant kunne risikere å få kritikk fra myndighetene eller oppleve at de får begrenset eller fratatt muligheten til å drive som lege dersom vedkommende har satt en slik vaksine på et sparsomt grunnlag – men har fulgt myndighetenes anbefalinger, sier Rathcke.
Det er allerede mer enn 10.000 dansker som har satt seg på venteliste for å få vaksine fra vaksinene som er utenfor vaksinasjonsprogrammet, AstraZeneca eller Johnson & Johnson, ifølge DR.