PÅ VEI: Så langt har fire koronavaksiner fått midlertidig godkjenning i EU og dermed også Norge, men flere koronavaksiner er under utprøving. På bildet: En kvinne får en koronavaksine ved Ahus. Arkivfoto: Vidar Sandnes

Foto:

Positive resultater for dansk koronavaksine

Selskapet Bavarian Nordic har lagt frem foreløpige data fra om en dansk-utviklet koronavaksine.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Koronavaksinen er testet ut i en fase 1/2- utprøving på 45 personer i Nederland. Alle studiedeltakerne fikk to doser av vaksinen. Bavarian Nordic skriver i en børsmelding mandag morgen at det ble målt antostoffnivåer som var vesentlig høyere etter booster-vaksinasjonen, og opptil 12 ganger høyere enn nivåene som er målt blant personer som har gjennomgått covid-19-sykdom.

Børsmeldingen ble omtalt av det danske nettstedet MedWatch.

Det rapporteres også om at det ikke er forekommet noen alvorlige bivirkninger.

Resultatene er imidlertid foreløpige og ikke publiserte resultater. De ferdige resultatene forventes å foreligge i løpet av året.

Håper om universell booster-vaksine

Vaksinen går så langt under navnet «ABNCoV2».

Selskapet hevder også at antistoffnivåene var vesentlig høyere blant de 45 studiedeltakerne som fikk denne vaksinen enn det som er rapportert for de godkjente koronavaksinene.

Så langt er det fire koronavaksiner som har midlertidig godkjenning i EU. mRNA-vaksinene til Pfizer og BioNTech, samt Moderna, hadde en dokumentert effekt på over 90 prosent etter andre dose, på godkjenningstidspunktet. Men effekten av vaksinene er målt på ulike måter i studier og kan derfor ikke sammenlignes direkte. 

Det er bioteknologiselskapet Adaptvac som står bak vaksinen, som selskapet Bavarian Nordic har inn-lisensiert.

– Vi er veldig fornøyde med å kunne rapportere positive resultater fra «first-in-human»-utprøvingen av vår covid-19-vaksine, uttaler administrerende direktør Paul Chaplin i Bavarian Nordic i pressemeldingen.

– Disse resultatene er særdeles oppmuntrende med tanke på vår kommende fase 2-utprøving, som starter senere denne måneden, og som er designet for å undersøke vaksinens potensial som en universell booster-vaksine, uttaler Chaplin.

Powered by Labrador CMS