SAMARBEID: De amerikanske forskerne gikk i 2020 sammen med det indiske legemiddelselskapet Biological E, startet kliniske studier og produksjonskapasitet ble etablert. Illustrasjonsbilde: Vidar Sandnes

Foto:

Patentfri covid-19-vaksine utviklet i USA

En ny vaksine mot covid-19 er utviklet av forskere ved Texas Childrens Hospital og Baylor College of Medicine. Vaksinen er den første som tilbys uten patent til de selskap som ønsker å produsere den.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Corbevax heter vaksinen som er basert på tradisjonell proteinbasert teknologi. Vaksinen fokuserer på spike-proteinet fra SARS-CoV-2-viruset og forsyner kroppen med laboratoriedyrkede piggproteiner, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI).

Lik teknologi som hepatitt B-vaksine
Utviklerne av vaksinen benyttet et gen som koder for et protein og som produseres av en gjærsopp. Etter «rensing» av proteinet ble det kombinert med en adjuvant som bidrar til å forsterke immunresponsen. Det er samme teknologi som brukes til å lage rekombinant hepatitt B-vaksine.

De amerikanske forskerne gikk i 2020 sammen med det indiske legemiddelselskapet Biological E, startet kliniske studier og produksjonskapasitet ble etablert. I 2021 viste kliniske studier at vaksinen er trygg og effektiv til å produsere sterke immunresponser mot SARS-CoV-2-viruset.

Det amerikanske nyhetsstedet NPR skriver at en upublisert studie utført i India som inkluderte 3000 frivillige fant at vaksinen er 90 prosent effektiv når det gjelder å forhindre sykdom forårsaket av opprinnelig covid-19-virusstamme, og 80 prosent effektiv til å forhindre sykdom mot Delta-varianten. Det testes fortsatt mot Omikron-varianten.

Nød-godkjent i India
Vaksinen fikk i desember 2021 såkalt nød-godkjenning av indiske helsemyndigheter. Det indiske selskapet Biological E Ltd produserer nå 100 millioner doser av vaksinen i måneden, og har uttalt at de har solgt 300 millioner doser til India. 

Ønsker å inngå samarbeid med WHO og FN
Peter Hotez, en av forskerne bak vaksinen uttaler til NPR at vaksinen koster 1,50 dollar per dose.

NHI skriver at vaksinen angis å være enkel å lagre og rimelig. Den kan også oppbevares i vanlig kjøleskap.

Nå søkes det om støtte fra føderale myndigheter i USA og fra G7-landene for å kunne akselerere produksjon og distribusjon av vaksinen, og planen skal være å inngå partnerskap med Verdens helseorganisasjon (WHO) og andre FN-organisasjoner.

Norsk Helseinformatikk (NHI), som det refereres til i denne artikkelen, og Dagens Medisin har felles eierskap gjennom medieselskapet Bonnier. 1. februar 2021 ble NHI og Dagens Medisin organisert sammen i Bonnier Healthcare Norway.

Powered by Labrador CMS