Over seks millioner koronarelaterte dødsfall i verden
Koronapandemien har krevd seks millioner menneskeliv, ifølge en oversikt fra universitetet Johns Hopkins.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Tallene viser at pandemien, som nå er inne i sitt tredje år, langt fra er over. Tall fra Worldometers koronastatistikk bekrefter antallet.
Den siste millionen av dødsfall har funnet sted i løpet av de siste fire månedene, går det frem av tall som det amerikanske universitetet har samlet inn.
Økningen har avtatt noe siden man passerte fem millioner dødsfall, men det viser at mange land fortsatt sliter med koronaviruset. Blant annet kjemper avsidesliggende stillehavsøyer, som lenge var beskyttet mot smittespredning fordi de ligger isolert, nå med sine første utbrudd som er drevet fram av den smittsomme omikronvarianten.
Nullvisjon-strategi
I Hongkong, hvor antallet dødsfall nå øker, har myndighetene testet hele befolkningen på 7,5 millioner tre ganger denne måneden. Dette inngår i Fastlands-Kinas nullvisjonsstrategi. Også i Kina har man registrert det høyeste antall smittede på to år, og det er oppdaget smitteklynger i mer enn et titall byer.
Andre land som fortsatt har høye dødstall, er Polen, Ungarn, Romania og andre østeuropeiske land. Regionen preges også av strømmen av flyktninger fra krigsherjede Ukraina, et land som har dårlig vaksinasjonsdekning.
Én million i USA
USA nærmer seg én million dødsfall, det største offisielle dødstallet i verden.
Eksperter mener at antallet døde trolig er sterkt underrapportert, og at det finnes store mørketall. I mange deler av verden er testing og medisinsk journalføring mangelfull, og mange dødsfall er ikke registrert som knyttet til covid-infeksjoner. En analyse av overdødelighet, utført av The Economist, anslår at antallet ligger et sted mellom 14 og 24 millioner.
Totalt er det registrert rundt 450 millioner tilfeller av covid-19.