Var i gang med video lenge før korona. Slapp store etterslep i behandlingen
Psykisk helse og rusklinikken i Nordlandssykehuset har i liten grad måttet redusere behandlingstilbud og utsette timer på grunn av koronapandemien. Også Sykehuset Innlandet og Haukeland universitetssykehus har tatt i bruk video i langt større grad enn tidligere.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
En del av årsaken til at Nordlandssykehuset har klart å opprettholde behandlingstilbudet er at de allerede før koronapandemien slo til for fullt hadde tatt i bruk videokonsultasjoner i poliklinisk pasientbehandling og satt i gang flere utviklings- og innovasjonsprosjekter med bruk av ny videoteknologi.
Snudde seg raskt
– Vi hadde både utstyr og kompetansen, noe som gjorde at vi raskt kunne snu oss og tilby videokonsultasjon til langt flere. Vi har mangedoblet antall videokonsultasjoner og også telefonkonsultasjoner i denne perioden, sier klinikksjef Hedda Soløy-Nilsen, ifølge en nyhetsmelding på sykehusets hjemmesider.
Vi hadde både utstyr og kompetansen, noe som gjorde at vi raskt kunne snu oss. Hedda Soløy-Nilsen, klinikksjef
Klinikken har også etablert egne mottak og egen sengepost for Covid-19 pasienter. For selv om smitten, både i samfunnet og på sykehuset er lav, forventer man en økning med nye topper fremover.
– Men vi er godt forberedt, sier Soløy-Nilsen.
1097 videokonsultasjoner i april
Også ved Sykehuset Innlandet har man satt fart i bruken av videokonsultasjoner i psykisk helsevern. De fire første ukene av april gjennomførte Sykehuset Innlandet 1097 videokonsultasjoner innenfor psykisk helsevern, skriver de på egne hjemmesider.
– Det fungerer overraskende bra, men det stiller andre krav til behandlerne enn ordinære gruppekonsultasjoner. Det kan blant annet være vanskeligere å lese kroppsspråk når man møtes digitalt, og behandlerne må lede samtalene mer aktivt enn man trenger hvis alle er samlet i samme rom, forteller psykologspesialist Ola Homb ved barne- og ungdomspykiatriske døgnposten på Sanderud, som har vært med på å legge til rette for digitale gruppekonsultasjoner, der behandlere møter flere ungdom samtidig via videokonferanse.
– Det krever en viss tilvenning, men det er ingen tvil om at vi skal fortsette med dette etter pandemien, legger han til.
Senker terskelen
Også i Helse Vest er det innen psykisk helsevern at økningen i videokonsultasjoner har vært størst. Helene Pedersen er psykologistudent i praksis på Haukeland Universitetsykehus og sier at bruk av video i pasientbehandlingen har vært en ny og spennende måte å jobbe på.
– Min erfaring er at bruk av digitale plattformer kan minske teskelen for at pasienter møter til timen, for eksempel på grunn av reisevei eller at det kan oppleves som mindre skummelt for pasientene å ha samtale over video. Jeg opplever også at det kan være tidsbesparende å benytte digitale plattformer, sier hun.