Regjeringen vil opprette 100 nye LIS-stillinger: – En gledens dag
Regjeringen foreslår å gi 53 millioner kroner til å midlertidig øke antall LIS-stillinger med 100. – Behovet er jo 200 stillinger på permanent basis, men vi er jo glad for alt som fører til at vi får flere leger inn i spesialiseringer, kommenterer Kristin Utne i YLF.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Økningen i antallet LIS-stillinger kommer som en del av tiltakspakka som regjeringen fredag legger frem for å å bedre norsk økonomi i forbindelse med koronakrisen.
– De nye tiltakene skal bidra til at vi får Norge ut av koronakrisen, slik at vi skaper mer og inkluderer flere, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
53 mill. kr
Regjeringen vil gi 53 millioner kroner fra september 2020 for å midlertidig øke antallet stillinger for leger i spesialisering.
– De 100 nye stillingene skal gjennomføres i tråd med normalt utdanningsløp som innebærer 12 måneder i sykehus og seks måneder i kommune, og vil bli fordelt i dialog med tjenestene, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.
Nå skal vi fortsette å jobbe for at disse stillingene skal bli permanente og dobles i antall. Kristin Utne, YLF-leder
Permanent behov
Kristin Utne, leder i Yngre legers forening (YLF), sier til Dagens Medisin at dette er en gledens dag, både for legene, men også for hele helsetjenesten:
– YLF er kjempeglad for denne økningen, som er helt i tråd med det vi har anbefalt i lang tid, sier hun, men påpeker:
– Behovet er jo 200 stillinger på permanent basis, men vi er jo glad for alt som fører til at vi får flere leger inn i spesialiseringer. Nå skal vi fortsette å jobbe for at disse stillingene skal bli permanente og dobles i antall. For vi trenger flere spesialister både for å dekke behovet i primær- så vel som spesialishelsetjenesten.
1000 i kø
– Dette har vi jobbet målrettet med siden 2013, så dette er veldig gode nyheter, sier Håvard Ulsaker, som er leder i Norsk medisinstudentforeningen (NMF).
Han påpeker at det står neste 1000 nyutdannede leger i kø for å komme i gang med spesialiseringen din.
– Det at LIS-utdanningen styrkes allerede fra september av er viktig for å komme raskt i gang med å ta igjen etterslepet, legger han til.
Ulsaker er enig med Utne i YLF i at styrkingen må bli permanent, ikke bare midlertidig, og økes i antall.
– Vi trenger en ytterligere styrking for å nå målet, men alt i alt er dette veldig gode nyheter og regjeringen fortjener skryt for å ha innsett det behovet vi har påpekt over lang tid, avslutter han.
Tiltakspakka
Tiltakene som legges frem fredag for å«styrke kompetanse og innovasjon i helse- og omsorgstjenesten» inneholder:
• 53 millioner kroner fra september 2020 for å midlertidig øke antallet stillinger for leger i spesialisering.
• 20 millioner kroner i 2020 til rekrutteringsprosjektet Menn i helse.
• 20 millioner kroner i 2020 til desentraliserte studier for ansatte i omsorgstjenesten.
• 40 millioner kroner til å etablere ordningen Pilot Helse for helseinnovasjon.