Sykehussjefen som selv ble smittet
Administrerende direktør Kjerstin Fyllingen ved Haraldsplass Diakonale Sykehus ble selv nyhetspoenget da hun fikk påvist SARS-Cov2-viruset i slutten av mars.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
– Ikke gjør noe du ikke må!
Dette er oppfordringen fra Haraldsplass-sjef Kjerstin Fyllingen (62) i lys av smitteutbruddene av koronasmitte som er påvist den siste tiden. Direktøren, som til daglig har ansvar for de rundt 1000 ansatte ved det største private-ideelle sykehuset i Helse Vest, har selv erfart hvordan smitte kan spres uten at du aner det.
Mistet smakssansen
Det startet med at Fyllingen følte seg litt snufsete i slutten av mars. Da var det under to uker siden pressekonferansen der Erna Solberg innførte de strengeste tiltakene i Norge i fredstid.
– Vi jobbet intenst med å drive sykehuset på en forsvarlig måte, å sørge for testing og isolering av pasienter, og ruste oss for en ny større smittebølge ved blant annet å lære opp ansatte til nye oppgaver.
Det var ikke så rart at hun var litt sliten, tenkte den erfarne lederen, som i 2013 tok steget fra bank og finans til helse. Men da det i et møte ble nevnt at mangel på smak- og luktesans kunne være et symptom på smitte, ble hun på vakt. Middagen dagen i forveien hadde ikke smakt så mye, hadde den?
– Jeg tenkte «søren, var det krydder i middagen i går?»
«Bli hvor du er»
Da hun etter møtet ringte opp til smittevernoverlege Fredrik Grøvan og fortalte om bekymringen, sa han bare «bli hvor du er», forteller Fyllingen til Dagens Medisin. Straks etterpå dukket lederen for smittevernteamet opp på kontoret hennes, og etter testen gikk turen hjem til hjemmekontoret. To dager senere, en fredag ettermiddag, var svaret klart. Testen var positiv.
– Jeg ble litt overrasket. To personer hadde fått påvist smitte på sykehuset fra før, men jeg hadde ikke vært i kontakt med noen av dem. Ingen andre rundt meg ble syke, annet enn min samboer. Så det er fortsatt et mysterium hvor smitten oppsto. Jeg vet at jeg har vært på butikken for eksempel, men det er ikke godt å vite hvor det kom fra.
Smittet samtidig
Følgene ble likevel ikke så store.
– Jeg følte meg bare litt utmattet, men jeg fikk ikke pusteproblemer, og jeg jobbet som vanlig. Hun merket at hun fikk mye oppmerksomhet av barna da hun ble syk.
– De ringte meg ganske ofte etter en ukes tid. Det har slått meg i ettertid at jeg fikk smitten påvist cirka samtidig med Boris Johnson i Storbritannia, og at det at han ble innlagt på sykehus, kanskje var grunnen til at de var så bekymret. Men for min del var jeg jo da i ferd med å bli friskere. Likevel er hun ikke helt fri fra bekymring.
– Jeg følger godt med på det som skrives om ettervirkninger. Jeg må nok innrømme det. Det som skrives om utmattelse. Men jeg må bare si til meg selv at det går bra. Hypokonderlegen Ingvard Wilhelmsen holder jo til på sykehuset vårt. Jeg forsøker å lytte til ham og si til meg selv at jeg ikke må bekymre meg på forhånd.
En av mange
Fyllingen mener det er viktig at alle er klar over risikoen for å bli smittet og overholder rådene om å holde avstand og hygiene.
– Jeg er en av mange. Alle kan bli smittet. Jeg føler på alvoret i situasjonen nå. Vi må ikke strekke strikken. Som leder ser jeg at vi må holde samfunnet i gang, men samtidig må vi ha helt fremme i pannebrasken at dette ikke er over. Vi må tenke på å vaske hender og holde avstand og ikke gå på jobb om vi er syke.
Hun mener det er avgjørende at folk ikke bare spør seg om hva det er lov å gjøre.
– Ja, det er mye vi har lov til å gjøre. Men vi bør kanskje heller spørre oss hva vi kan gjøre selv for å hindre smittespredning. Situasjonen vi har i dag, får konsekvenser. Jeg har selv noen i familien som skulle gifte seg, men som har utsatt bryllupet. I sykehuset har vi også diskutert hvilke samlinger som er nødvendige og ikke. Vi kan ha arrangementer med en mindre gruppe ansatte, men da må vi vite at vi har sikre rammer. Det er viktig at vi nå tar situasjonen alvorlig inntil vi har en vaksine.