Studie: Remdesivir virker ikke
De nye resultatene fra WHO-studien Solidarity viser at medikamentet remdesivir ikke fører til at flere overlever alvorlig covid-19-infeksjon: – Det er alltid synd å komme med nyheter om at medisiner ikke virker, sier John-Arne Røttingen.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Saken er oppdatert med en kommentar fra legemiddelselskapet Gilead
Studien er offentliggjort på preprint-serveren Medrxiv, men er ikke ennå fagfellevurdert. Den ble først omtalt av NRK.
– Etter å ha fått resultatene, ser vi at remdesivir har liten effekt, sier John-Arne Røttingen, direktør i Forskningsrådet og påtroppende global helseambassadør, til NRK.
Nå vet vi at remdesivir ikke hjelper på overlevelse, så da kan vi begynne å undersøke andre medisiner. John-Arne Røttingen
Han har ledet og koordinert den globale studien.
Medisinen, som egentlig er utviklet mot ebola, ser heller ikke ut til å påvirke hvor lenge pasientene ligger på sykehus.
– Det er alltid synd å komme med nyheter om at medisiner ikke virker, men dette er også en slags seier for vitenskapen, sier Røttingen til NRK.
– Nå vet vi at remdesivir ikke hjelper på overlevelse, så da kan vi begynne å undersøke andre medisiner, legger Røttingen til.
Opprinnelig hadde Solitarity Trial fire armer, men nå er det bare to igjen etter at malariamedisinen hydroksyklorokin ble tatt ut fra studien i juni på grunn av manglende effekt.
Også forsøk med hiv-legemidlene lopinavir/ritonavir er avsluttet av samme årsak.
Gilead, selskapet som produserer remdesivir (Veklury) sier i en uttalelse at de er bekymret for at dataene fra Solidarity ikke har gjennomgått granskingen som kreves for å muliggjøre konstruktiv vitenskapelig diskusjon, spesielt gitt begrensningene i den eksperimentelle utformingen.
– Fordelene med remdesivir (Veklury) er demonstrert i tre randomiserte, kontrollerte kliniske studier, inkludert en randomisert, dobbeltblindet, placebokontrollert klinisk studie (ACTT-1) - standarden for å evaluere effekten og sikkerheten til undersøkelsesmedisiner, peker de på, og viser til en artikkel i New England Journal of Medicine.