ARBEIDSGIVERS ANSVAR: Helen Brandstorp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, mener arbeidsgiver i større grad kan legge til rette for at de som jobber deltid får tatt influensavaksinen.

Ber helsepersonell vaksinere seg – ulikheter mellom yrkesgrupper 

Bare 39 prosent av helsepersonell vaksinerte seg mot influensa i fjor. Arbeidsplassene tilbyr vaksine, men treffer ikke de gruppene som jobber deltid, mener Helsedirektoratet. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi har tall fra i fjor, og det står ikke så bra til som vi kunne ønske. Vi har et mål på 75 prosent, og vi var helt nede i 39 prosent. Det er kommunehelsetjenesten som trekker ned, sier Helen Brandstorp, divisjonsdirektør for kommunale tjenester og beredskap i Helsedirektoratet.

I spesialisthelsetjenesten var andelen vaksinerte i fjor 55 prosent, mens i kommunehelsetjenesten var den 31 prosent. 

Brandstorp mener en viktig årsak til forskjellen er en stor andel deltid i kommunen, særlig innen pleie og omsorg. 

– Det å få tilrettelagt fra arbeidsgiver for at de som jobber deltid får tatt vaksinen, er viktig, sier Brandstorp. 

Gunnar Erik Olvin, 92 år, får korona- og influensavaksine av fastlege Sohail Aslam. Direktør ved FHI, Guri Rørtveit, og kommuneoverlege Karoline Harding (t.h.) hadde invitert til pressekonferanse og vaksinering.

Helsefagarbeidere jobber oftere deltid, påpeker hun. 

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at andelen vaksinerte i helsetjenesten økte jevnt fra 2015, men at trenden snudde i 2022. Da ble 50 prosent av helsepersonell vaksinert, mot 56 prosent året før.

Vil at eldre skal vaksinere seg

Direktør ved Folkehelseinstituttet Guri Rørtveit håper flere vil vaksinere seg, både mot korona og influensa.

– Dette er på en måte åpningen av høstsesongen med luftveisinfeksjoner, så Folkehelseinstituttet arrangerer dette sammen med Oslo kommune og Helsedirektoratet for å ha litt fokus på at det er viktig å vaksinere risikogruppene inkludert de som er 65 år og eldre, forklarer hun. 

I fjor ble det satt rundt 55.000 vaksiner mot korona for denne gruppen. Da måtte alle til Nydalen legesenter og vaksineres slik som det foregikk under pandemien.

Kommuneoverlege i Oslo, Karoline Harding, forteller at det i år er fastlegene i Oslo som tilbyr vaksine, slik det også er i mange andre kommuner. 

– Da vi bare hadde influensa å hanskes med, var det fastlegene som hadde det viktigste ansvaret for vaksineringen. Det er viktig at det er flere steder å gå til for å få tatt disse vaksinene, slik at terskelen er lavest mulig. 

Powered by Labrador CMS