RPD: God hånd- og hostehygiene er ett av rådene for å unngå smitte av luftveisinfeksjoner.

Folkehelseinstituttet: Flere rammes av luftveisinfeksjoner - covid avtar

Forekomsten av luftveisinfeksjoner i befolkningen øker, ifølge Folkehelseinstituttet ukesrapport. Men sommerens covid-19-bølge har begynt å avta.

Publisert Sist oppdatert

Likevel har FHI registrert 56 covid-19-assosierte dødsfall de tre siste ukene. En økning av covid-19 utover høsten kan ikke utelukkes, skriver Folkehelseinstituttet i ukerapporten.

Men økningen av infeksjoner i luftveiene er ikke utenfor normalnivået for årstiden, understreker FHI.

Forekomsten av luftveisinjeksjon med mykoplasma har økt med vel 2 prosentpoeng fra uke 36, der andelen påvist mykoplasmainfeksjon har økt fra 14 prosent til 16 prosent av prøvene som er tatt.

Rhinovirus er det som oftest er årsaken til vanlig forkjølelse. Forekomsten av viruset er økende ifølge FHI, men nivået er foreløpig lavere enn på samme tidspunkt de foregående fire årene.

Smittevernrådene som gis er å ha god hånd- og hostehygiene og holde seg hjemme når man kjenner seg syk. Vaksinering av folk i risikogruppen begynner i oktober, og da gis vaksinasjon mot korona og influensa.

Så langt i september er det meldt om 590 tilfeller av kikhoste, noe FHI betegner som et stabilt høyt nivå. Sju av tilfellene rammet barn under ett år. Rådet fra FHI er å følge anbefalingene om vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet, og det nye tilbudet om kikhostevaksine til gravide.

Powered by Labrador CMS