Kjersti Toppe (Sp), nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomite mener helseminister Bent Høie (H) bør ha gode forklaringer dersom kildekoden til den nye smitte-appen ikke skal offentliggjøres.

Foto:

Ber helseministeren svare på hvorfor kildekode ikke offentliggjøres

Kildekoden til helsemyndighetenes smitte-app er ikke offentlig. Det reagerer også stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp) på.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe spør helseminister Bent Høie (H) om hvordan han forsvarer at kildekoden til «Smittestopp»-appen ikke blir offentliggjort.

Toppe spør også om statsråden anser at det å vurdere effekten ved andre smitteverntiltak er et tilstrekkelig tungtveiende hensyn for å ta i bruk sentral lagring av innbyggernes bevegelsesmønster.

I forrige uke lanserte statsminister Erna Solberg appen, som er utviklet av selskapet Simula for Folkehelseinstituttet.

Appen hadde i forkant fått massiv kritikk for å ikke ha åpen kildekode og for å lagre persondata sentralt, og kritikken fortsetter.

Toppe viser til at det i offentlig debatt er påpekt offentliggjøring av kildekoden vil gjøre det mulig å etterprøve myndighetenes påstander om hvordan appen fungerer, og eventuelt avdekke sikkerhetshull i programvaren.

Det europeiske personvernrådet EDPB tar til orde for det samme.
Hun peker også på at opplysningene om innbyggernes bevegelsesmønster skal lagres på sentrale servere, fremfor lokalt på mobilen.

–  Ifølge IT-fagmiljøer er ikke sentral lagring nødvendig for å ivareta applikasjonens formål om å stanse smittespredning. Derimot er det nødvendig for å vurdere effekt av smittetiltak og modellere smitteutvikling. Etter spørsmålsstillerens syn er det en vesentlig forskjell mellom å drive smittesporing og å vurdere effekten av andre smitteverntiltak. Det er tvilsomt om det sistnevnte hensynet alene er godt nok grunnlag for en slik omfattende overvåkning av befolkningen, skriver Toppe blant annet i sitt spørsmål til statsråden i Stortinget.

Appen lanseres først i noen utvalgte kommuner, deretter i hele landet. Brukerne vil få beskjed om de har vært i nærheten av en som er påvist smittet og råd om hva de i så fall skal gjøre.

Powered by Labrador CMS