Pensjonerte leger og sykepleiere bemanner koronalinje fra kjøkkenbordet
For å avlaste myndighetenes egen koronatelefon, har frivillige organisasjoner satt opp en egen telefonlinje bemannet av blant andre pensjonerte leger og sykepleiere.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
- Dette blir jo litt egenterapi, dette er jo ting jeg er faglig engasjert i, sier Dag Steinar Thelle, professor emeritus ved Gøteborgs universitet og Universitetet i Oslo (UiO).
Eller, som han selv beskriver seg: «avdanket professor i epidemiologi».
Thelle og 77 andre frivillige har de siste par ukene bemannet Frivillighetens koronalinje fra kjøkkenbord og sofakroker over hele landet, på oppdrag fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke og Norske Kvinners Sanitetsforening.
Stor pågang
Thelle forteller til Dagens Medisin at folk spør om alt fra om de bør dra på besøk til hverandre, til hva karantene og isolasjon egentlig betyr for den enkelte.
- Så har vi en samtale om hva som er fornuftig for i hver enkelts situasjon, og hva som eventuelt strider mot myndighetenes råd.
Jeg er jo bare en av mange, men det lille jeg har gjort, har vært hyggelig Dag Steinar Thelle, professor emeritus
Han opplevde, spesielt de første dagene, at informasjonsbehovet var enormt. Og synes det er hyggelig å kunne bidra.
- Jeg er jo bare en av mange, men det lille jeg har gjort, har vært hyggelig, sier han.
De frivillige holder kontakt med hverandre gjennom en lukket Facebook-side der de deler råd og ideer.
- Personlig er jeg vel så opptatt av hva vi opplever akkurat nå og hvordan det påvirker oss. Jeg har jo undervist i flere år, ikke primært om infeksjonssykdommer, men jeg har skrevet lærebok om infeksjonsepidemiologi, så jeg synes jo det er spennende å følge med.
Avlaster myndighetene
Organisasjonene startet linjen på oppfordring fra Helsedirektoratet, som fortalte at de ble nedringt med spørsmål og ikke klarte å ta unna alle telefonene. Linjen har vært operativ siden søndag 15. mars.
- Frem til nå har vi mottatt 2661 telefoner, forteller Øivind Kristensen i Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Kristensen forteller at telefonen bemannes av folk fra de ulike frivillige organisasjone, folk i verv og frivillige, deriblant helsepersonell de kjenner og kan gå god for.
- Responsen har vært utelukkende positiv. Mange har også kontaktet oss på eget initiativ og ønsket å bidra til dugnaden.
Frivillighetens koronalinje kan nås på telefonnummer 23 12 00 80 fra klokken 9 til 15, alle dager, inkludert lørdag og søndag.