Dette gjør sykehusene i sørøst nå
– Vi prioriterer nå psykisk helse og rusbehandling, og behandling av barn og unge. Videre prioriterer vi dem som vil lide prognosetap om de ikke kommer til utredning og behandling, og selvsagt fødende og øyeblikkelig hjelp.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Dette sier administrerende direktør Cathrine Lofthus i Helse Sør-Øst HF til Dagens Medisin.
Hun kommer søndag ettermiddag rett fra beredskapsmøte i Helse Sør-Øst med ledelsen for alle sykehusene underlagt helseregionen, samt Lovisenberg og Diakonhjemmet.
– Vi forholder oss nå til de strengere tiltakene som er iverksatt for Nordre Follo. Det betyr at vi lar ansatte som bor i Nordre Follo holde seg hjemme, så sant situasjonen ikke er kritisk – da skal de testes først, sier hun.
Aktiviteten i sykehusene tas også ned for pasienter fra Nordre Follo:
– Det betyr at vi prioriterer psykisk helse og rusbehandling, og behandling av barn og unge. Videre prioriterer vi dem som vil lide prognosetap om de ikke kommer til utredning og behandling, og selvsagt fødende og øyeblikkelig hjelp.
Alt annet gjøres digitalt eller utsettes, for å redusere reising mellom kommuner mest mulig. Hovedmålet er å se om man kan slå ned utbruddet i Nordre Follo.
– Men, dessverre må jeg si at vi tror sannsynligheten for at dette har spredt seg til Oslo, er veldig stor, sier Lofthus.
Dette innebærer også at sykehusene i regionen vil være forsiktige med sykehjemspasienter fra Oslo.
– Her vil vi være mer årvåkne, teste pasientene og bruke munnbind på pasienter og ansatte, sier hun.
– Sykehjemspasienter fra Oslo vil måtte håndteres på samme nivå som pasienter fra Nordre Follo
Skjerper adgangen til sykehusene
Helse Sør-Øst er fortsatt i grønn beredskap, og ifølge Lofthus vil ingen av de underliggende sykehusene i helseregionen endre beredskapsstatus ut fra dette som nå skjer.
– Men vi skjerper ytterligere inn på adgangskontroll på sykehusene og har strengere besøksregler, i hele regionen. Utover fødesituasjoner, barn og unge og pasienter i livets sluttfase, samt de som trenger ledsager så vil vi unngå besøk.
– Hva er tilbakemeldingene fra sykehuslederne når det kommer til situasjonen i egne sykehus og beredskap?
– De ønsker å være koordinerte, slik at vi tenker likt om hvordan vi håndterer situasjonen. Og vi har gitt dem informasjon som vi har fått fra helsemyndighetene. Og så har det vært litt diskusjoner om hvordan vi skal håndtere dette så vi er så koordinerte som mulig.
Fredag kom det frem at den engelske virusvarianten var blitt påvist i Nordre Follo.
Varianten er mer smittsom, men gir etter all sannsynlighet ikke mer alvorlig sykdom enn variantene som har dominert i Norge så langt, ifølge Folkehelseinstituttet.
Klokke 21 søndag kveld vil Helse- og omsorgsminister Bent Høie orientere om tiltak i kommuner i området rundt de ti kommunene som fikk kraftige tiltak lørdag.
Endrer ikke vaksinasjonsanbefalinger
FHI melder søndag at det per nå ikke vil trappe opp vaksinasjonen i regionen.
– Vi vurderer fortsatt om det er grunnlag for å foreta en regional skjevfordeling av vaksiner. For å komme til en endelig beslutning, må vi få bedre oversikt over utbredelse av virusvarianten i dette området og hvordan smittespredningen med den engelske varianten er i resten av landet, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, i en pressemelding .
Folkehelseinstituttet kom lørdag med særskilte råd til helsetjenesten i forbindelse med den engelske virusvarianten.