PUBLISERES: Foreløpige resultater fra Solidarity Trial skal sendes inn til fagfellevurdering i neste uke, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen. 

Foto: Vidar Sandnes

Skal teste ut nye legemidler i WHO-studien

Foreløpige resultater fra WHO-studien Solidarity Trial kan komme neste uke, og nå begynner arbeidet med å finne nye potensielle legemiddelkandidater til behandling av covid-19-pasienter.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Det opplyser administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, som også leder den globale styringsgruppen for WHO-studien. 

– Vi jobber nå med å kvalitetssikre dataene og få en best mulig oppfølging av pasientene som er rekruttert til de opprinnelig fire armene av studien. I neste uke vil vi sende inn en artikkel med de foreløpige resultatene, sier han videre.

Røttingen kan ikke avsløre noe mer om resultatene før de er fagfellevurdert.

Fra fire til to armer
Opprinnelig hadde Solitarity Trial fire armer, men nå er det bare to igjen etter at malariamedisinen hydroksyklorokin ble tatt ut fra studien i juni på grunn av manglende effekt.

Også forsøk med HIV-legemidlene lopinavir/ritonavir er avsluttet av samme årsak. 

De to armene som nå gjenstår er ebolamedisinen remdesivir og interferon, et legemiddel mot hepatitt. 

Røttingen har tidligere uttalt til Dagens Medisin at de «har gode data på remdesivir og ser lovende resultater fra et par studier fra USA, med signifikant effekt på tid til bedring».  

Skal inkludere nye legemidler
Parallelt jobbes det med å inkludere nye legemidler i den globale WHO-studien, som ledes fra Norge.

– Men hvilke legemidler det blir, avhenger av flere ting, redegjør Røttingen og utdyper:

– Først og fremst at vi får avtaler med relevante firmaer om tilgang til legemidlene i alle 30 land som er med i studien. I tillegg forståelse og forsikringer om tilgjengelighet og priser dersom legemidlene viser seg å være effektive.

– Derfor vil det nok ta litt tid før noe endelig blir besluttet. 

Powered by Labrador CMS