FHI: – Vi er sikrere på at gravide ikke er en risikogruppe
Folkehelseinstituttet har oppdatert kunnskapsgrunnlaget for sine råd til gravide og ammende.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
«Det er foreløpig lite som tyder på at gravide er særlig utsatt for alvorlig koronavirussykdom». Det slår Folkehelseinstituttet fast på sine nettsider. Det har vært debattert hvor vidt gravide er mer utsatt for alvorlig sykdom som følge av Covid-19 enn andre, ettersom gravide kan ha økt risiko for alvorlig sykdom som følge av andre virusinfeksjoner.
– Tidligere har vi sagt at vi ikke vet om gravide er mer utsatt. Nå er vi sikrere på at gravide ikke er en egen risikogruppe. Basert på flere forskningsartikler og anbefalinger i andre land, er det ikke holdepunkter for å hevde at friske gravide har større risiko enn andre friske kvinner på samme alder, sier fagdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet.
Studier fra Kina, Europa og USA
I den oppdaterte teksten på nettsidene som ble lagt ut mandag, skriver FHI at studier gjort i Kina, Italia, USA og Storbritannia så langt ikke har vist at gravide med kroniske sykdommer eller svangerskapskomplikasjoner har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19. Det vises til at det er det er meldt om enkelte tilfeller med alvorlig sykdom hos gravide.
– En del av disse tilfellene har hatt andre kjente risikofaktorer for covid-19, skriver FHI.
Nøkleby understreker at andre grunnsykdommer kan bidra til at gravide får et alvorlig forløp.
– Det er vist at voksne personer med diabetes, hjerte- og karsykdom og/eller fedme kan ha økt risiko. Selv om det ikke er dokumentert spesifikt, kan det også spille en rolle for gravide.
FHI oppgir også at det ikke er vist at covid-19 i svangerskapet øker risiko for spontanabort eller for tidlig fødsel.
Andre sykdommer kan ha betydning
– Vil oppdateringen få følger for deres råd til gravide?
– Nei, de er i prinsippet de samme rådene som gis andre.
– Det er oppfordret til skjerming av gravid helsepersonell, når det gjelder arbeid med mistenkte Covid-19-tilfeller. Vil dette endres?
– Nei, der er det fortsatt et føre-var-prinsipp, helt for sikkerhets skyld. Det er også sånn at det kan være forskjell på å være generelt i risikogruppene og å jobbe med personer som er smittet, så det er et råd vi holder på.
Trygt å være sammen med barn
Nøkleby påpeker at FHI fortsatt er opptatt av å understreke at fødende som har fått påvist Covid-19 kan være sammen med barnet og amme.
– Mange er veldig opptatt av å følge rådene om avstand, men det kan gå utover både mor og barn om en holder for stor avstand, så det er viktig for oss å understreke at det er trygt.