Guillain-Barré syndrom listes som svært sjelden bivirkning av Janssen-vaksine
Den europeiske legemiddelmyndigheten EMAs sikkerhetskomité, PRAC, melder at Giullain-Barré syndrom settes på listen av svært sjeldne bivirkninger av covid-19 vaksinen til Janssen, et selskap i Johnson & Johnson-konsernet.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Syndromet blir nå listet i vaksinens produktinformasjon som en svært sjelden bivirkning, det skriver EMA i en pressemelding. Det er sikkerhetskomitéen for legemidler, PRAC, som har vurdert tilgjengelige data, som inkluderer tilfeller som er rapportert til den europeiske databasen for mulige eller mistenkte bivirkninger. Etter vurdering av data vurderte PRAC at det er en mulig årsakssammenheng mellom vaksinen og syndromet.
Komitéen så på 108 rapporterte tilfeller fra hele verden, per 30. juni. På det tidspunktet var det 21 millioner personer som hadde fått vaksinen. Det var rapportert om et dødsfall. EMA skriver videre at fordelen med vaksinen fremdeles større enn risiko for sykdom.
EMA opplyser at det ikke er funnet sammenheng mellom syndromet og mRNA-vaksinene Comirnaty, Pfizer og BioNtech sin mRNA-vaksine mot covid-19, og Spikevax, Modernas mRNA-vaksine mot covid-19.
En akutt betennelsesreaksjon
Guillan-Barré-syndrom er en akutt betennelsesreaksjon i ryggmarg og perifere nerver. Syndromet begynner som regel i bena med smerter og etter hvert lammelse som kan bre seg oppover i kroppen. Tilstanden blir alvorlig hvis åndedrettsmusklene angripes. Lammelsene går som regel over etter noen uker eller få måneder. Årsaken er ikke kjent, men sees særlig i etterkant av infeksjonstilstander i kroppen, skriver Store norske leksikon.
EMA skriver at personer vaksinert med vaksinen bør øyeblikkelig hjelp hvis de opplever tegn og symptomer på syndromet.
Symptomer:
- Dobbeltsyn eller problemer med å bevege øynene
- Problemer med å svelge, snakke eller tygge
- Koordineringsproblemer og ustabilitet
- Vanskeligheter med å gå
- Prikking i hender og føtter
- Svakheter i armer og ben, bryst eller ansikt
- Problemer med blærekontroll og tarmfunksjon