INFORMASJONSFLYT: – Det er viktig å understreke at det ikke er tiltakene vi reagerer på, men informasjonsflyten mellom dem som beslutter og vi som skal iverksetter beslutningene, skriver Cato Innerdal, kommuneoverlege i Molde og en av hovedforfatterne bak kronikken. Foto: Arkiv

Foto:

Kommuneoverleger ut mot regjeringens informasjonsflyt

Cato Innerdal, kommuneoverlege i Molde kommune, er en av hovedforfatterne i en kronikk publisert på NRK som beskriver hvordan sentrale helsemyndigheter under pandemien har informert kommunene på en måte som har gjort lokalt smittevern- og beredskapsarbeid vanskeligere.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Det er 59 kommuneoverleger som har signert kronikken, som man kan lese her.

Innerdal skriver i en e-post til Dagens Medisin at bakgrunnen for kronikken var regjeringens pressekonferanse søndag kveld.

– I en pause i smittesporingsarbeidet var jeg innom tv-en, og så da på den rullende teksten på Nyhetskanalen at regjeringen skulle ha en pressekonferanse. Jeg slo på for å se den, vel vitende om at det ville komme informasjon som ville være viktig for oss. Og det som kom preget arbeidet mitt resten av den kvelden, og også hele denne uka.

– Etterlyser informasjon

– Vi var helt uforberedt på at dette skulle komme. Dette har vært gjennomgangstonen på hvordan vi har fått informasjon fra regjeringshold.

Kommuneoverlegene beskriver i kronikken at det i etterkant av pressekonferanser om smitteverntiltak kommer inn mange spørsmål til kommunene. Noe som oppleves som problematisk når dem ikke har fått varsel om hva som blir presentert på pressekonferansene. Kommuneoverlegene etterlyser skriftlig og presis informasjon med faglig begrunnelse for hva som kommuniseres på pressekonferansene.

– Dette er noe jeg også ved flere anledninger har tatt opp med Fylkesmannen, nå Statsforvalteren, Helsedirektoratet og i direkte kontakt med departementet. Nå var «begeret» fullt, for mange. Dermed mente vi det var riktig å kommunisere tilbake dette budskapet via denne kronikken.

– Signaliseres endring

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått på kronikken?

– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra kolleger som sier de gjerne kunne signert om de hadde rukket å få det med seg før «påmeldingsfristen» gikk ut. I tillegg har jeg blitt kontaktet av både representanter fra ledelsen i Helsedirektoratet og fra departementet. Dette er noe som det signaliseres at man vil ta tak i. Det synes jeg er bra, og noe som også er nødvendig.

– Mange er nå slitne, noen er «på stålet». Da er det uheldig at noe rent kommunikasjonsmessig skal bidra til merbelastning. For det er viktig å understreke at det ikke er tiltakene vi reagerer på, men informasjonsflyten mellom dem som beslutter og vi som skal iverksetter beslutningene.

Innerdal skriver at med en bedre informasjonsflyt vil man kunne håndtere situasjonene med mindre ressursbruk.

– Og følgelig også gi bedre hjelp og veiledning til innbyggerne i våre kommuner.

Powered by Labrador CMS