Stopper australsk vaksineprosjekt – CEPI støtter beslutningen
Universitetet i Queensland og det australske selskapet CSL besluttet nylig å avslutte sitt koronavaksine-prosjekt etter fase 1-studien. – Vi anerkjenner det harde arbeidet og engasjementet, sier Frederik Kristen i CEPI, som har gitt prosjektet finansiell støtte.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
I en oppdatering om fase 1-studien 11. desember opplyste legemiddelselskapet CSL at de ikke vil avansere Universitetet i Queensland sin covid 19-vaksinekandidat videre til fase 2/3-studier.
Robust respons mot viruset
Til tross for at UQ-CSL v451-vaksinekandidaten i studien viste robust respons mot viruset og hadde en sterk sikkerhetsprofil, stoppes nå videre utvikling av vaksinekandidaten. Årsaken er at dataene fra studien viste generering av antistoffer mot fragmenter av proteinet gp41, som er en komponent som brukes for å stabilisere vaksinen. Proteinet har mye til felles med hiv-viruset. Dette har ført til at enkelte av studiedeltakerne har testet positivt på hiv-tester.
– Ideen bak vaksinen er egentlig veldig god. Men for å stabilisere den, puttet de på en bit av et arvestoff som har mye til felles med hiv-viruset. Så når man da vaksinerte disse testpersonene, viste det seg at vaksinen ga et godt immunforsvar, men at noen av disse også testet positivt for hiv, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til VG, som har omtalt saken tidligere.
For store endringer kreves
Selskapet påpeker i en pressemelding av det ikke er noen mulighet for at vaksinen forårsaker hiv-infeksjon, og at oppfølgingstester bekreftet at det ikke var noe hiv-virus til stede. Allikevel ville de nødvendige endringene sette prosjektet omtrent 12 måneder tilbake i tid, og i samråd med australske myndigheter har nå CSL besluttet at vaksinekandidaten ikke vil avanseres til videre faser i utviklingen.
Fortsetter ikke videre økonomisk støtte
Coalition for Epidemic Preperadness Innovations (CEPI), som har hovedsete i Oslo, har bidratt med økonomisk støtte til utvikling av Universitetet i Queensland sin vaksinkandidat.
– CEPI støtter beslutningen tatt av Universitetet i Queensland og CSL om ikke å fortsette med v451 COVID-19 vaksinekandidaten gjennom fase II/III av kliniske utprøvinger. Dataene fra fase I når det gjelder sikkerhet og immunrespons er positive, men det at vaksinen reagerer med visse HIV-tester betyr at den ikke vil egne seg for bred distribusjon. CEPI vil derfor ikke fortsette å støtte videre utvikling av vaksinen utover fase I-utprøving, opplyser Frederik Kristensen, nestleder i CEPI, i en e-post til Dagens Medisin.
Mener teknologien er svært lovende
Den australske vaksinekandidaten har blitt utviklet med en såkalt molekylærklemme-plattform. Målet var at molekylærklemmen skulle holde proteinmolekylet i sin opprinnelige form, som igjen skulle sørge for god immunrespons mot selve viruset.
– Det underliggende konseptet - teknologien med «molekylærklemme» - er svært lovende, så CEPI vil fortsette å arbeide med Universitetet i Queensland for å løse dette problemet slik at plattformen kan brukes mot andre sykdommer i framtiden, skriver han, og legger til:
– CEPI anerkjenner det harde arbeidet og engasjementet fra våre partnere ved Universitetet i Queensland og CSL i å få fram denne vaksinekandidaten.