FORENKLE: I dag granskes hvert mammografibilde av to uavhengige røntgenbilder før kvinnen enten bli kalt tilbake til nye undersøkelser eller friskmeldes. Svenske forskere skal undersøke om denne jobben kan gjøres av en kunstig intelligens. 

Foto: Colorbox

Studie: Kunstig intelligens avdekker brystkreft like bra som en lege

Forskere ved Karolinska Institutet og Karolinska universitetssjukhuset mener kunstig intelligens (AI) klarer å avdekke brystkreft fra mammografibilder like godt som en røntgenlege.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

De svenske forskerne har sammenlignet tre ulike AI-algoritmer og mener den beste av dem er på høyde med en gjennomsnittlig røntgenlege når det gjelder å avdekke brystkreft fra mammografibilder. 

Dagens Medisin har tidligere omtalt at forskere fra NYU Langone Health og Facebooks avdeling for kunstig intelligens (AI) mener de kan bruke kunstig intelligens for å korte ned tiden det tar å ta et MR-bilde.

Har sammenlignet tre algoritmer
Det finnes et stort antall leverandører som utvikler AI-løsninger for bildeanalyse. I den svenske studien har man sammenlignet tre av dem.  

– Vi gjorde studien for å teste hvor langt utviklingen av algoritmene har kommet og om det finnes forskjeller mellom de tilgjengelige systemene. Resultatet viser at den beste algoritmen i prinsippet er klar til å brukes, sier Fredrik Strand, forsker ved Karolinska Institutet og røntgenlege ved Karolinska Universitetssjukhuset, ifølge en pressemelding fra Karolinska institutet.

Resultatet er publisert i JAMA Oncology og forskerne mener det kan vise vei for en helt ny måte å organisere brykskreftscreening i fremtiden.

I studien brukte man mammografibilder fra 8805 kvinner i alderen 40-74 år som hadde gjennomgått brystkreftscreening mellom 2008 og 2015. Av disse hadde 739 fått en brystkreftdiagnose på tidspunktet for screening eller opp til 12 måneder etterpå.

Den beste av algoritmene oppdaget en like stor andel kvinner med kreft som en gjennomsnittlig røntgenlege.

Prospektiv studie på trappene
Nå skal forskerne gå videre for å undersøke hvordan AI kan forbedre dagens brystkreftscreening. I dag granskes hvert mammografibilde av to uavhengige røntgenbilder før kvinnen enten bli kalt tilbake til nye undersøkelser eller friskmeldes.

– Vi planlegger en prospektiv klinisk studie for å se hvordan AI kan fungere som en uavhengig undersøkelse av mammografibilder i daglig klinisk praksis. Dels ved å fungere som en tredje sensor, dels for å hjelpe til med å velge ut kvinnene som skal få tilbud om en supplerende undersøkelse for å oppdage kreft tidligere, sier Fredrik Strand.

Powered by Labrador CMS