Per T. Lunds blogg
- Vi hakke peiling
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Hvis noen stiller spørsmål om hvor mange som hospitaliseres av feil legemiddelbruk, må jeg og alle andre bare svare som sant er: - Hakke peiling.
Eller hvis helseministeren vil vite hvor mange pasienter som faktisk har en samstemt legemiddelliste, er svaret det samme: - Hakke peiling. For ikke å snakke om hvis spørsmålet er hvor mange som ikke følger den bruksanvisningen de har blitt enig med legen om: - Hakke filla peiling.
På spørsmål om det skjer feil, om det mangler samstemming og om det er dårlig oppfølging av legemiddelbruken, er imidlertid svaret: - Ja, massivt. Men vi aner ikke hvor mye.
Jeg har stor respekt for at det er krevende å lage gode kvalitetsindikatorer i helsevesenet. Men samtidig har jeg ikke registrert at noen helsemyndighet har tatt kraftfulle initiativ til å utvikle nasjonale indikatorer på legemiddelfeltet, med unntak for bruk av enkelte typer antibiotika. Jeg registrerer heller ikke mer kraft på dette området i forlengelsen av Legemiddelmeldingen. Jeg drister meg derfor til å foreslå følgende nasjonale kvalitetsindikatorer:
I spesialisthelsetjenesten:
- Antall pasienter som legges inn på sykehus med feilbruk av legemidler som sannsynlig hovedårsak til innleggelsen eller re-innleggelsen.
- Andelen pasienter der samstemming av legemiddellisten ved utskriving/overflytting er gjennomført og dokumentert i journalen.
I primærhelsetjenesten:
- Antall eller andel pasienter som har fått gjennomført legemiddelgjennomgang, enten på legekontor, i apotek, på sykehjem eller i hjemmetjenesten.
- Antall pasienter over 75 år som er brukere av fem eller flere legemidler samtidig.
- Antall pasienter som har fått gjennomført astma/kols-veiledning på apotek.
- Resultatene av en årlig, standardisert spørreundersøkelse blant prioriterte pasientgrupper (evt fordelt på legekontor, apotek, sykehjem) for å avdekke tilfredshet med opplæring i og forståelse av egen medisinbruk.
Det finnes helt sikkert andre gode indikatorer også. Jeg lar meg gjerne utfordre - bare det skjer noe. Både pasientene og de som skal styre helsetjenesten fortjener at noen neste gang kan rekke opp hånden og si: Det vet jeg!