Norske sykehustopper drar til Danmark for å lære
I slutten av måneden drar direktørene i de regionale helseforetakene til Danmark for å høste og dele erfaringer fra spesialisthelsetjenesten.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Møtet finner sted i København fra 24. til 25. oktober, viser programmet som Dagens Medisin har fått innsyn i. I Danmark er sykehusene underlagt de fem regionene. Det er regionene som er vertskap for besøket.
– Vi ser at de fem regionene i Danmark har samme utfordringer som vi har i Norge, sier Inger Cathrine Bryne til Dagens Medisin.
Bryne er administrerende direktør i Helse Vest, og pakker sammen med sine kolleger kofferten og setter nesa sørover i slutten av måneden.
Det er de norske direktørene som har tatt initiativ til besøket for å «dele erfaringer, diskutere og lære», sier Bryne.
– Det har også vi ledere behov for.
Ønsker å lære om bruk av eksperter
I løpet av oppholdet skal direktørene blant annet møte direktøren ved Rigshospitalet, representanter fra det danske helsedepartementet og høre om det danske Medicinrådet, som gir anbefalinger om innføring av nye legemidler.
Nylig leverte de norske RHF-direktørene en rapport om hvordan det norske systemet for innføring av nye metoder, herunder legemidler, kan forbedres. Et av punktene på lista er å inkludere fagpersoner i større grad tidlig i prosessene. Hvordan det kan foregå på best mulig måte, er noe direktørene nå spør seg om.
– Vi hører fra Danmark at de i perioder sliter med å få systemet til å fungere godt og sikre at fagkompetansen er tilgjengelig – uten å slite ut folk. Det er viktig å finne den gode balansen, å benytte fagekspertisen på en god måte. Det er noe av det vi vil høre mer om, sier Bryne.
Hun viser til at oppgaven vil ha ulikt omfang for forskjellige faggrupper.
– Onkologimiljøet får en stor oppgave, for andre vil det bli en liten oppgave. Det blir viktig å ikke overbelaste og sikre at man har et tilstrekkelig antall fageksperter å fordele ansvaret på – samtidig som fagmiljø har en fellesforståelse av problemstillingen og rådene som gis.
Ba om dansk modell
I starten av april ba Fremskrittspartiet om en total omlegging av systemet for vurdering av nye legemidler. Partiet ba regjeringen om å se til Danmarks modell for godkjenning, og viste blant annet til at det danske Medicinrådet består av 16 medlemmer og fire observatører. Frp fikk ikke Stortinget med seg på forslaget.
En av endringene Nye metoder skal innføre som ledd i forbedringsarbeidet, er at legemiddelfirmaene selv skal melde inn saker til systemet istedenfor at Statens legemiddelverk skal lage metodevarsler. Slik fungerer det i det danske Medicinrådet.
– Når dere nå drar på denne turen, betyr det at dere vil endre systemet og gjøre det likt som i Danmark?
– Nei. Hvis jeg har blitt riktig informert, har Danmark nå innført metodevurderinger [metodevurderinger ligger til grunn for vurderinger i Nye metoder. Journ.anm.]. Jeg skjønner det som at de ser til oss og vi ser til dem. Det er ikke så store forskjeller. Vi har bare strukturert arbeidet litt forskjellig.
Bryne opplyser om at RHF-direktørene tok initiativ til turen i april.
Fire fokusområder
Turen til Danmark handler ikke bare om å nye legemidler, understreker Bryne.
– Dette er ikke turen for å se på Medisinrådets arbeid alene. Vi skal finne ut hvor vi har stort potensiale for å få ytterligere fart i arbeidet. Vi styrker også det nordiske samarbeidet på flere områder, både ved å diskutere nye metoder og andre anskaffelsesprosesser, sier hun.
Det er spesielt fire områder som sykehustoppene har ønsket å ta opp med danske kolleger:
Psykisk helsevern, pasientsikkerhet, verdibasert finansiering og digitalt helsevesen.
– Innen psykisk helsevern ser vi at Danmark har de samme utfordringene som Norge. Det er en vekst i behovet, særlig blant unge. De har de samme diskusjonene om årsaker og riktige tiltak, som vi har.
Også innen pasientsikkerhet er det store likheter mellom landene, mener Bryne.
På agendaen står også begrepet «verdibasert finansiering».
– Det er vi interesserte i å høre hva er for noe og hva det betyr for sykehusene. Det er ikke sikkert det er noe vi kommer til å ta med hjem, men vi vil høre mer om det for å diskutere hva det er klokt å gjøre fremover.
Direktørene vil også få en presentasjon om erfaringer med «Sundhedsplattformen», den danske motsatsen til Helseplattformen. Utover dette skal RHF-direktørene skal også få omvisninger i nybygg.
– Håper det vil gi raskere tilgang
Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud er positiv til direktørenes danmarkstur.
– Jeg håper de virkelig får med seg noe, sier han til Dagens Medisin.
– Jeg ser at de sier at de ikke tenker at det er noe i det vi tok opp i april, men jeg tenker nok at det henger sammen. Og jeg så håper jeg at dette gjør at vi får raskere tilgang til medisiner enn vi har i dag.