NY METODE: Beslutningsforum innfører nytt behandlingstilbud ved OUS som gjør at pasienter slipper å dra til utlandet. Arkivfoto: Målfrid Bordvik Foto:

Barn med øyekreft får nytt behandlingstilbud i Norge

Tidligere har pasientene måtte dra til utlandet, men nå skal de få behandling i Norge. Det bestemte Beslutningsforum fredag.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Intraarteriell kjemoterapi ved behandling av intraokulært retinoblastom blir et behandlingstilbud i Norge, bestemte Beslutningsforum fredag. Retinoblastomer en sjelden, ondartet svulst som oppstår i ett eller begge øyner hos barn. Fire til syv pasienter er aktuelle for behandlingen årlig.

Metoden går ut på at man gir en lokal injeksjon av cellegift i arterien som går inn til øyet mens barnet ligger i narkose.  Metoden brukes allerede på norske barn, men hittil har barna blitt sendt til Lausanne i Sveits for å få behandlingen.

– Vi vil begynne med dette i Norge. I dag får norske barn denne behandlingen i Sveits, men vi ønsker at OUS sin nasjonale behandlingstjeneste skal tilby dette. Det er en god behandling som gir reduserte bivirkninger, og samtidig sparer man reiseutgifter, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord og leder av Beslutningsforum.

OUS kan spare 600.000 årlig
Det er øyeavdelingen ved Oslo universitetssykehus som har foreslått at metoden skal innføres i Norge, og sammen med Folkehelseinstituttet har de gjennomført en mini-metodevurdering på oppdrag fra Bestillerforum. Både effekt, sikkerhet, kostnader, organisatoriske konsekvenser og etiske aspekt er drøftet i rapporten.

Fagmiljøet har pekt på flere fordeler ved å opprette behandlingstilbud i Norge, blant annet bedre oppfølging og kontinuitet i behandlingen. Dette er også  mindre belastende for pasienter og pårørende.

OUS kan regne med å spare om lag 600.000 kroner årlig på ikke å sende disse pasientene til utlandet, ifølge metodevurderingen.

Utsatte Freestyle Libre
Til sammen behandlet Beslutningsforum seks saker i møtet fredag. Saken om innføring av glukosemåleren Free Style Libre til barn ble utsatt. Direktørene skulle ta stilling til pristilbudet fra produsenten Abbot.

– Vi valgte å utsette saken fordi vi ikke har fått svar på noen viktige prinsipielle avklaringer fra Helse- og omsorgsdepartementet. Det er fortsatt usikkerhet om personvern og informasjonssikkerhet, og vi trenger mer kunnskap, sier Vorland.

Beslutningsforum ber også om nye forhandlinger med leverandøren.

– Rabatten fra Abbot var liten, sier han.

Dermed må barn med diabetes vente lenger før de får ta i bruk den nye glukosemåleren som ikke krever daglige stikk i fingeren.

Pankreas-medisin innføres ikke
Direktørene sa videre nei til å ta i bruk legemiddelet irinotekan liposom (Onivyde) til behandling av pasienter med pankreaskreft. Saken har vært behandlet i Beslutningsforum to ganger tidligere, og nylig kom legemiddelselskapet Shire med sitt tredje pristilbud. Fortsatt ble svaret nei.

– Det er fortsatt for dyrt i forhold til effekten, sier Vorland.

Beslutningsforum valgte derimot å innføre nivolumab (Opdivo) til voksne pasienter med metastatisk urotelialt karsinom (blærekreft) som tidligere er behandlet med platinabasert kjemoterapi. Det skjer etter at Beslutningsforum i sitt forrige møte ga grønt lys til immunterapien pembrolizumab (Keytruda) for samme pasientgruppe. Dersom legemidlene inngår i samme anbud håper myndighetene å oppnå ytterligere rabatter.

To medikamenter til behandling av moderat til alvorlig plakkpsoriasis sto også på agendaen til direktørene fredag. Legemiddelet brodalumab (Kyntheum) ble avvist på grunn av for høy pris, mens dimetylfumarat (Skilarence) kan tas i bruk til pasienter som ikke kan bruke de biologiske legemidlene.

Powered by Labrador CMS