Stig Slørdahl, leder av Beslutningsforum. Foto: Anne Grete Storvik

– Glad for sterkere forhandlingsmakt overfor industrien

Beslutningsforums leder, Stig Slørdahl, mener avtalen om felles legemiddelforhandlinger er til det beste for pasientene.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KØBENHAVN (Dagens Medisin): Tirsdag inngikk Norge og Danmark en avtale om felles legemiddelforhandlinger, som særlig skal jobbe mot de nye dyre legemidlene som kommer i økt omfang.
Også Stig Slørdahl, leder av Beslutningsforum for nye metoder, var til stede da de to landenes helseministre signerte intensjonsavtalen.

Innkjøpsdirektør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp, divisjon legemidler, var tilstede da avtalen ble signert. Foto: Anne Grete Storvik

– I praksis så betyr denne avtalen at Beslutningsforum får sterkere forhandlingsmakt mot industrien. Dette kommer både pasienter og helsetjenesten i Norge til gode, sier Slørdahl.
Innkjøpsdirektør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp, divisjon legemidler, sier det ikke er avgjort hvilke legemidler det skal forhandles om.

– Vi har om lag 2000 preparater, og vi skal ha fokus på de nye dyre legemidlene og de som er gått ut av patent, sier Hayes til Dagens Medisin.

Forhandlingsleder for legemidler i Sykehusinnkjøp, Asbjørn Mack, er den som skal sitte ved bordet og forhandle med industrien om svært kostbare legemidler. Det er ennå for tidlig å si hvilke utfordringer et slikt samarbeid kan gi, mener han:

– Vi må se om vi kan få til et system som fungerer innenfor begge landenes regler. Det er en utfordring og vi har jo prøvd en gang tidligere med Spinraza.
– Men nå er det politisk enighet på begge sider, og vi må se hvordan vi får det til i praksis. De vanskeligste tilfellene er legemidlene med særlig høye priser, Vi har noen vi har begynt å se på, men jeg kan ikke si noe om hvilke foreløpig, sier Mack til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS