Bekkensmerter er svært utbredt

To av tre gravide har smerter i bekkenet i ukene før nedkomsten, mens rundt hver tredje plages tidlig i svangerskapet og 12 uker etter fødselen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er kjernen i doktorgradsarbeidet til Hilde Stendal Robinson, som disputerer på Rikshospitalet i neste uke.

Hun gjenomførte blant annet en studie blant 326 gravide kvinner, som ble fulgt gjennom svangerskap og barseltid.
Påvirker funksjonsevnen
Det viste seg blant annet at bekkensmerter påvirket kvinnenes funksjonsevne i varierende grad, både tidlig og sent i graviditeten og rundt tre måneder etter fødselen.
– Dette betyr at funksjonsevnen påvirkes både av graviditeten og av det å ha smerter i bekkenet, sier doktoranden, ifølge en pressemelding fra Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo.
Å ha smerter foran og bak i bekkenet, samt positive svar på kliniske tester tidlig i svangerskapet, økte risikoen for nedsatt funksjonsevne og mer smerter i bekkenet sent i svangerskapet.
Engstelse spiller også inn
Stendal Robinson fremholder at kvinnenes engstelse også betyr noe for funksjonsevnen.
– Risikoen for vedvarende smerter i bekkenet og nedsatt funksjonsevne 12 uker etter fødsel økte ved positive svar på flere kliniske tester sent i svangerskapet. Muskel-/skjelettsmerter andre steder i kroppen og tidligere ryggsmerter hadde også noe betydning, sier hun.

Hvor smertene sitter, er poenget
Hilde Stendal Robinson viser i sitt doktorgradsarbeid hvordan kliniske funn tidlig i svangerskap har betydning for utvikling av bekkenløsning. Hun viser også hvordan funksjonsevnen reduseres gjennom svangerskap, også ved fravær av plager.

Doktoranden mener at resultatene understreker at det er viktigere å registrere hvor i bekkenet smertene er lokalisert, samt å vurdere funksjonsevnen, enn å registrere om gravide kvinner har bekkenløsning. 
Hun sier at det er nytt at hun gjennom sitt arbeid har identifisert kliniske risikofaktorer, og hun mener at det bør undersøkes videre hva slike faktorer betyr for behandling og forebygging av bekkensmerter.
Halvparten får bekkenløsning
Bekkenløsning forekommer ofte hos gravide kvinner, og denne tilstanden påvirker funksjons- og aktivitetsnivået.
– Det er usikkert hvor ofte og hvor alvorlig kvinner blir påvirket, men nyere studier viser at over halvparten av gravide kvinner har plager fra bekkenet, sier Stendal Robinson.
Smerter i bekken og korsrygg er vanligste årsak til sykemelding blant gravide kvinner. For å begrense negative konsekvenser av bekkenløsning, mener hun at det er det viktig å identifisere faktorer som kan benyttes til å forebygge plager og utvikle gode behandlingsstrategier.
– Kliniske faktorer er i liten grad undersøkt i denne sammenhengen, sier hun, og peker på at identifisering av slike faktorer i neste omgang kan resultere i retningslinjer for å forebygge og behandle slike smerter. (kab)

Disputasen

Cand.san. Hilde Stendal Robinson disputerer over sin avhandling "Pelvic girdle pain and disability during and after pregnancy. A cohort study" 7. oktober klokken 12.15.
Prøveforelesning samme dag klokken 09.15.
Sted: Store auditorium, Rikshospitalet, Sognsvannsveien 20, Oslo.

Powered by Labrador CMS