VIL REISE: Vi mener det å tilrettelegge for at norske pasienter kan delta i utprøvende behandlingsstudier på Rigshospitalet i København eller Sahlgrenska i Gøteborg, er en såkalt lavthengende frukt, skriver Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Kreftforeningen

Hvorfor får ikke norske kreftpasienter delta i behandlingsstudier i Sverige og Danmark?

Hvis kreftpasienter kan delta i kliniske studier i våre nordiske naboland, vil flere kunne få tilgang på ny, lovende og potensielt livreddende behandling.

Publisert

Nå på mandag deltar Kreftforeningen på Den nordiske kreftkonferansen. Kreftforeningen har en lang tradisjon for samarbeid med de nordiske kreftforeningene, og grunnen til det, er fordi vi vet kreftpasienter her hjemme vil ha nytte av det.

...ved noen studier vil det være hensiktsmessig at pasienter gis mulighet til å reise til et av de andre nordiske landene for å delta i studier der.

Mange av de utfordringene vi ser i Norge, ser vi også i nabolandene våre. Det gjelder blant annet tilgang til nye medisiner, manglende rehabiliteringstilbud og sosial ulikhet i helse. Vi kan lære av hverandre. Vi importerte for eksempel i sin tid «pakkeforløpene» på kreftområdet fra Danmark, og når det gjelder bruk av helsedata, er det mange som nå ser til Finland. 

Et område hvor vi har et uutnyttet potensial, er økt samarbeid om kliniske studier. I Norge og de andre nordiske landene er det et ønske om å øke antall kliniske studier. Samtidig vet vi at de nye medisinene som prøves ut, gjerne er rettet mot små pasientgrupper. I en internasjonal kontekst er de nordiske landene små når det gjelder antall innbyggere, men ser vi Norden under ett snakker vi om over 27 millioner innbyggere.

La pasientene reise

For at de nordiske landene skal være attraktive for firmaer som ønsker å prøve ut nye legemidler, vil det derfor være ønskelig at pasienter i alle de nordiske landene enkelt kan få delta i en studie. Dette kan selvfølgelig gjøres ved at sykehus i de nordiske landene blir stedet for studien slik at pasienter kan delta i sitt eget område. Det er viktig å fortsatt legge til rette for dette, men ved noen studier vil det være hensiktsmessig at pasienter gis mulighet til å reise til et av de andre nordiske landene for å delta i studier der. 

For barn har vi allerede en ordning som åpner opp for at pasienter får dekket utgifter til å delta i kliniske studier i de andre nordiske landene. Vi i Kreftforeningen ønsker en tilsvarende ordning for voksne. Det å utrede en ordning for henvisning til kliniske studier i utlandet, fortrinnsvis Norden, var også et av tiltakene i Handlingsplanen for kliniske studier som ble lansert i 2021. Etter det vi kjenner til, har det skjedd lite etter det. 

Vi mener det å tilrettelegge for at norske pasienter kan delta i utprøvende behandlingsstudier på Rigshospitalet i København eller Sahlgrenska i Gøteborg, er en såkalt lavthengende frukt dersom myndighetene virkelig mener at flere pasienter skal få mulighet for behandling de ellers ikke ville ha fått. Det vil ikke være særlig kostnadskrevende for det norske helsesystemet, og det vil samtidig være med å forsterke det nordisk helsesamarbeidet – et samarbeid som flere pasientgrupper vil ha nytte av.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS