Mens vaping er blitt mer utbredt, ligger bruk av røyk og snus på samme nivå som for ti år siden.

Ungdata: Tredobling av vaping blant tenåringer siden 2021

14 prosent av norske tenåringer oppgir at de bruker e-sigaretter i større eller mindre grad. I 2021 var det 5 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram fra undersøkelsene i Ungdata-rapporten som NOVA presenterer på Arendalsuka mandag.

Bruken av e-sigaretter (vaping) er kun kartlagt i Ungdata de siste årene. I løpet av denne perioden har bruken økt betydelig.

Andelen som har prøvd vaping, har økt fra 16 til 30 prosent fra 2021 til 2023. Andelen som vaper daglig, har økt fra 1 til 3 prosent. Andelen som vaper av og til, har økt fra 4 til 11 prosent.

Den nasjonale rapporten bygger på lokale Ungdata-undersøkelser fra 2023 og 2024 med svar fra 150.000 ungdommer i ungdomsskolen og videregående skole i 210 kommuner. Det er blant annet stilt spørsmål om bruk av e-sigaretter, snus og røyk.

Som ventet

– Økningen i vaping nasjonalt er i tråd med tendensen vi så i Oslo-tallene vi fikk i fjor. Det samsvarer også med trender i andre land. Det er sånn sett ventet og noe vi ser på med bekymring, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NTB.

Mens vaping er blitt mer utbredt, ligger bruk av røyk og snus på samme nivå som for ti år siden.

Flere jenter enn gutter rapporterer om jevnlig bruk av vape, mens bruk av snus og røyk er vanligere blant guttene.

Mens vaping er mer vanlig på ungdomstrinnet, er andelen som snuser eller røyker, høyest på videregående.

Særlig snusbruken endrer seg veldig opp gjennom tenårene. Mens 1–2 prosent av elevene på 8. trinn snuser daglig eller ukentlig, er tallene på slutten av videregående 22 prosent blant guttene og 15–16 prosent blant jentene.

Mål om nikotinfri generasjon

Granlund understreker at helsemyndighetene er i gang med flere tiltak, inkludert antitobakkskampanjen «Generasjon FRI» som har vært i gang siden mai. Målet er å bidra til å forebygge og redusere tobakks- og nikotinbruk blant ungdom, i tråd med regjeringens tobakksstrategi om at de som er født i 2010 og senere skal bli en nikotinfri generasjon.

Helsedirektoratet sier de nå ser på hvilke flere tiltak som kan bidra til å nå dette målet.

Ungdata

Ungdata-undersøkelsene samler informasjon fra skoleelever over hele landet om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden.

Elever på 5.–7. trinn og elever på ungdomstrinnet og videregående skole får spørsmål om foreldre, venner, skole, lokalmiljø, fritidsaktiviteter, helse og trivsel.

På ungdomstrinnet og i videregående opplæring er det også med spørsmål om rusmiddelbruk, seksualitet, risikoatferd og vold.

Ungdata skal tegne et bilde av hvordan norske ungdommer har det i dag, og viser endring over tid.

To Ungdata-rapporter slippes i forbindelse med Arendalsuka: Én bygger på svar fra 150.000 ungdommer (8. trinn – 3vgs) i 210 kommuner. En annen er en Ungdata junior-rapport som bygger på svar fra 102.000 ungdommer (5.–7. trinn) i 199 kommuner.

Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved Oslo Met – storbyuniversitetet er ansvarlig for gjennomføringen av Ungdata-undersøkelsene i samarbeid med landets sju regionale kompetansesentre innen rusfeltet ( KORUS ).

(Kilde: Ungdata )

Powered by Labrador CMS