Vil utjevne forskjeller i tilbud til barn med hjerneskade
Regjeringen foreslår 14 millioner kroner for å sikre et godt tilbud til barn og unge med ervervet hjerneskade. – Vi er rede til å ta et utvidet nasjonalt ansvar, sier klinikkoverlege Frank Becker ved Sunnaas sykehus.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
For å sikre at barn under 18 år med ervervet hjerneskade får et kvalitetssikret tilbud i alle deler av behandlingsforløpet og at tilbudet er like godt i alle helseregioner, foreslår regjeringen å bevilge om lag 14 millioner kroner i statsbudsjettet for 2017.
Ervervet hjerneskade er skade som skyldes sykdom eller ulykke.
I budsjettlekkasjen som Dagens Medisin har fått, viser Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) til at det har vært for stor variasjon i kvaliteten på tilbudet – og at det er dokumentert at behandling med høy faglig kvalitet i alle ledd gir færre skadevirkninger og bedre kognitiv funksjon.
Helhetlige modeller
Flere sykehus, og prosjekter blant annet i helseregionene Midt og Sør-Øst, har arbeidet med å utvikle helhetlige behandlingsmodeller for pasientgruppen.
HOD mener disse modellene gir viktig kunnskap for videre arbeid med behandlingstilbudet og viser til at Sunnaas sykehus benyttes av flere helseregioner for institusjonsbasert rehabilitering i tidlig fase etter akutt behandling.
Sunnaas sykehus har nylig etablert sengepost for barn, og «det må avklares hvilken rolle sykehuset skal ha», mener departementet.
I gang med en prosess
– På Sunnaas arbeider vi for å avklare hvordan dette kan gjøres, og er rede til å ta et utvidet nasjonalt ansvar. Vi er i gang med en prosess rundt dette, og har invitert andre helseforetak med kompetanse og engasjement for pasientgruppen til en dialog om hvordan en nasjonal behandlingstjeneste kan innrettes, sier klinikkoverlege Frank Becker ved Sunnaas sykehus til Dagens Medisin.
Han legger til:
– Vi deler regjeringens syn og mener det er på høy tid å gi denne pasientgruppen et løft. Foreløpig vet vi ikke hvordan beløpet er tenkt brukt, og det må vi se nærmere på. Sunnaas har i dag et tilbud til denne gruppen for pasienter fra hele landet, og mange aktører i kommune- og spesialisthelsetjenesten er involvert.
Ikke tilpasset behov
Årlig får 60- 80 barn en moderat eller alvorlig hjerneskade som følge av blant annet ulykke, svulst eller alvorlig infeksjoner.
Mange får ikke et sammenhengende behandlings- og rehabiliteringsforløp tilpasset sitt behov, og det er variasjon i tilbudet. Variasjonen kan gjelde tilbudet i akuttfasen, men gjelder særlig sykehustilbudet etter akutt fase og rehabiliteringstilbudet i kommunen, ifølge departementet.