Mye dataspilling ga dårligere skjelett
Tenåringsgutter som sitter foran en TV- eller PC-skjerm mer enn seks timer i helgene har lavere bentetthet enn jevnaldrende gutter som sitter mindre foran skjermen.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det viser en studie stipendiat Anne Winther ved Det helsevitenskapelige fakultet, Universitet i Tromsø (UiT), er førsteforfatter av.
Hun har gjennom ungdomsundersøkelsen Fit Futures analysert bentettheten til 359 gutter og 388 jenter i alderen 16-18 år, og fått svar på TV- og PC -vaner.
Gjennomsnittlig tid foran PC eller TV i helgene var 5,1 timer for gutter og 4 timer for jenter. I ukedagene var antallet timer 3,2 for jenter og 3,8 for gutter.
– Jo mer tid ungdommene bruker på skjermaktivitet, jo lavere bentetthet har de i forhold til dem som bruker mindre enn to timer per dag i helgene, uttaler Anne Winther til UiTs hjemmeside.
Vedvarer i to år
Hun legger til at skjelettet skal være på sitt sterkeste i tenårene.
– Når gutter allerede da har lav beintetthet, kan det gi uheldige konsekvenser senere i livet.
Ifølge UiT-forskeren blir bentettheten hos gutter blir merkbart dårligere når de sitter mer enn seks timer per dag. Og oppfølgingsdata fra undersøkelsen Fit Futures2 viser at denne negative sammenhengen vedvarer to år senere.
Driver også med sport
Nesten halvparten av de unge rapporterte at de deltar i sport, trening eller konkurranser i løpet av en uke.
Blant dem som oppga mer enn fire timer skjermtid per dag, rapporterte 20 prosent av jentene og 26 prosent av guttene at de også har et høyt aktivitetsnivå, definert som mer enn fire timer per uke til trening/sport/konkurranser.
Klare kjønnsforskjeller
Forskerne ble overrasket over å finne at jenter som brukte mye tid foran skjermen ikke hadde lavere bentetthet – snarere tvert imot. De som satt mye med PC eller foran TV hadde faktisk høyere bentetthet.
Winther mener det kan være flere mulige forklaringer på dette, som at spørsmålene ikke fanger opp jenters skjermvaner, eller at det er biologiske forklaringer.