AMMEVENNLIG: For å oppnå sertifiseringen «ammekyndig helsestasjon» må helsestasjoner oppfylle en rekke krav. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Høy EU-skår for norsk ammeprogram

Det norske tiltaket «Ammekyndig helsestasjon» kom på andreplass i en EU-kåring.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

«Ammekyndig helsestasjon» er en sertifiseringsordning for helsestasjoner som drives av Folkehelseinstituttet. Opplegget er basert på WHO og UNICEFs baby-vennlige standard, som også er innført ved føde- og barselavdelinger på norske sykehus. 

For å oppnå slik sertifisering må helsestasjonen blant annet gjennom en prosess med selvevaluering og ammeregistrering, og blant annet ha en skriftlig ammeprosedyre som rutinemessig formidles til helsepersonell og foreldre.

Nå har tiltaket fått internasjonal oppmerksomhet under et webinar om beste praksis innen forebygging av ikke-smittsomme sykdommer, ifølge en nettsak på FHIs hjemmesider.

58 søknader ble sendt inn til EU for evaluering. 15 prosjekter skåret høyt nok til å bli utvalgt til presentasjon på webinaret. Programmer som blir karakterisert som «beste praksis», skal være innført helsetjenesten, evaluert og ha en dokumentert effekt. De må også kunne egne seg for pilotprosjekter eller bli gjennomført i flere EU-land. 

I en rangering av hvilke tiltak deltagerne på EU-webinaret var mest interesserte i å starte opp, kom det norske tiltaket på andre plass. 

Forsker og ernæringsfysiolog Anne Bærug i FHIs enhet for amming deltok på webinaret.

– Kvinner i Europa ammer minst i verden, så det er viktig å løfte dette arbeidet. Denne kåringen viser at mange land er interessert i å starte med lignende program som vårt, uttaler Bærug i meldingen fra FHI.

Aktuelt: Færre dødsfall blant gravide og nybakte mødre i Norge

Powered by Labrador CMS