
Dropp ikke-møtt-gebyr for barn hos fastlegen
Foreldre bør ikke straffes for å ta ansvarlige valg og avbestille unødvendige timer. Det skjer dessverre i dag.
Undertegnede bestilte time hos fastlegen for barnet mitt, som hadde smerter. Vi fikk time tre dager senere. Da dagen kom, var barnet heldigvis bedre – symptomene var borte. Vi avbestilte derfor timen på morgenen, i god tro om at dette kunne komme en annen pasient til gode.
Noen dager senere kom regningen: 313 kroner i gebyr for «ikke møtt».
Det føles både urimelig og bakvendt. Det er ingen egenandel for konsultasjoner for barn hos fastlegen. Hadde jeg tatt fri fra jobb og tatt barnet ut av skolen for å dra til legen, ville vi sluppet gebyret – selv om vi ikke lenger hadde noe medisinsk behov. Men fordi vi valgte det som virker mest ansvarlig for både helsevesenet og samfunnet, nemlig å avbestille timen, blir vi straffet økonomisk.
Dette er et system som straffer de som prøver å gjøre det rette, og som insentiverer foreldre til å ta med barn på unødvendige konsultasjoner for å slippe gebyr.
I tillegg rammer ordningen sosialt skjevt. For familier med god økonomi er et slikt gebyr en liten utgift. De vil heller prioritere jobb og skole. For familier med mindre å rutte med, blir det et vanskelig valg: Skal man betale 313 kroner for ingenting, eller skal man ofre jobb og skoletimer for å «slippe» fakturaen? Mange velger nok dessverre det siste.
Gebyret for «ikke møtt» burde fjernes for barn, uansett når timen blir avbestilt. Helsevesenet bør ha systemer som oppmuntrer til ansvarlig bruk – ikke straffe dem som forsøker å gjøre det rette.
Ingen oppgitte interessekonflikter