FHI: Tøffest for sårbare barn og unge da Norge ble stengt for andre gang
En ny studie fra Folkehelseinstituttet viser at barn og unge med høyt nivå av psykisk sårbarhet fikk økende vansker da koronapandemien grep om seg.
Studien har sett på data fra FamilieForSK-studien, og den ser på psykisk helse hos 381 barn og unge mellom 11 og 18 år før, underveis og etter koronapandemien.
Ved første nedstenging, fra mars til juni 2020, var de selvrapporterte angstsymptomene på omtrent samme nivå som før pandemien. Men da Norge stengte ned igjen, fra november 2020 til januar 2021, skjedde det noe.
– For barn som var sårbare fra før, fant vi en økning i angstsymptomer ved andre nedstengning. Plagene vedvarte fram til gjenåpningen, i midten av 2021, sier Linda Larsen, forsker ved avdeling for barn og familier ved Folkehelseinstituttet (FHI).
Funnene viser at barn og unge med såkalt lav psykisk sårbarhet hadde et relativt uendret nivå av angstsymptomer gjennom hele perioden.
Deltakerne i studiene er rekruttert fra familier fra hele landet som var i kontakt med familieverntjenesten i perioden 2017–2019.
Fordi studien startet å følge barna før pandemien, kan forskerne undersøke om den psykiske helsen før pandemien kan ha hatt betydning for hvordan det gikk gjennom pandemien.