UFAGLÆRTE: Mangel på autorisasjon innebærer at studenter eller ufaglærte kan jobbe som logoped i offentlige stillinger, skriver Magne Wang Fredriksen.

Pasientsikkerheten må styrkes gjennom autorisasjon av logopeder

Norske logopeder er ikke autorisert som helsepersonell, selv om de jobber i helsevesenet og bistår pasienter med alvorlige utfordringer. Denne mangelen på autorisasjon kan sette pasientsikkerheten i fare. Nå må logopeder inkluderes som den 34. autoriserte helsepersonellgruppen.

Publisert Sist oppdatert

Hjerneslag er en alvorlig medisinsk tilstand som kan føre til langvarig rehabilitering og i verste fall død. La oss forestille oss at du blir innlagt med akutt hjerneslag. Du overlever, men opplever lammelser, afasi og svelgevansker – vanlige konsekvenser av et slag. På sykehuset møter du et team bestående av leger, sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og en logoped. Fire av disse yrkesgruppene er autorisert som helsepersonell. Logopeden er det ikke.

Svelgevansker kan føre til alvorlige komplikasjoner, i verste fall død. I Nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering ved hjerneslag er det en anbefaling om at pasienter innlagt med akutt hjerneslag skal ha en vurdering av svelgefunksjon. Dette er en av kvalitetsindikatorene som sykehusenes blir målt på. Logopedens rolle i behandlingen av pasienter med svelgevansker er avgjørende.

Viktigheten av autorisasjon

Mangel på autorisasjon innebærer at studenter eller ufaglærte kan jobbe som logoped i offentlige stillinger. Vi mangler derfor kontroll på kvaliteten i tjenesten. Mangel på autorisasjon har i flere tilfeller ført til at leger på sykehus ikke vil henvise pasienter til svelgvurdering gjennomført av logoped, fordi logopeden ikke er autorisert helsepersonell. Dette er alvorlig når vi vet at det er logopeder som har denne kompetansen.

Autorisasjon derimot sikrer pasientsikkerheten ved å stille krav til utdanning og andre kvalifikasjoner. Den gir samfunnet mulighet til å forhåndsgodkjenne kompetanse og til å tilbakekalle retten til å bruke tittelen dersom det oppstår brudd på yrkesetiske retningslinjer. Som professor Anne Kjersti Befring ved Universitetet i Oslo (2024) har påpekt, må en yrkesgruppe oppfylle tre kriterier for å kvalifisere til autorisasjon:

1. Personellet må være utdannet for arbeid i helsetjenesten.

2. De må jobbe med en viss grad av selvstendighet.

3. Gruppen bør være autorisert i naboland eller andre sammenlignbare land.

Logopeder i Norge oppfyller alle disse kriteriene: de er utdannet for å jobbe også i helsetjenesten, de jobber i høy grad selvstendig og de fleste land i Europa har autorisasjon for logopeder.

Uklare prioriteringer

I 2022 behandlet Stortinget den siste endringen i helsepersonelloven. Logopeder ble fjernet etter høringsrunden – til tross for bred støtte. Oslo universitetssykehus HF (Seksjon for logopedi) påpekte blant annet at "logoped" er en ubeskyttet tittel, og at autorisasjon vil bidra til fagutvikling, sikre kvalitet og styrke både pasientsikkerhet og pasientrettigheter.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) mente imidlertid at en vurdering av utdanningens helsefaglige innhold og tjenestenes behov var nødvendig før autorisasjon kunne vurderes.

Selv om Stortinget i 2022 avviste å gi logopeder autorisasjon, åpnet de for en ny vurdering i fremtiden og ba HOD om å følge opp dette.

Nå er det på høy tid at helseminister Jan Christian Vestre sørger for fremdrift i denne prosessen. Logopeder må autoriseres som helsepersonell for å sikre at pasientene får den tryggheten og kvaliteten de har krav på.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS