Tok grep om tidlig urolog-onkolog-samarbeid
Resultater fra ny forskning krever at urologene må henvise pasienter med avansert prostatakreft til onkolog tidligere enn før, mener norske leger, og St. Olavs Hospital har tatt grep.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
CHICAGO/ASCO 2015: En ny studie på prostatakreft som legges frem lørdag viser 22 måneder lengre levetid hos pasienter med spredning som får cellegiften docetaxel i tillegg til hormonbehandling, sammenlignet med pasienter som bare får hormoner.
Studien bekrefter resultater som ble lagt frem på ASCO i fjor.
Prostatakreft i særstilling
Overlege og onkolog Arne Stenrud Berg ved Drammen sykehus er opptatt av at samarbeidet mellom urolog og onkolog må være godt for å sikre at aktuelle pasienter blir vurdert for eventuell cellegiftbehandling.
- Prostatakreft er den eneste kreftformen der pasientene følges opp av kirurgene etter at de har fått spredning. Ved alle andre kreftformer er det ikke slik. Prostatakreftpasienter med spredning kommer først til urologene, og det er disse som vanligvis følger opp pasientene. Så vi er avhengig av å få henvist pasientene fra urologene, og et godt samarbeid mellom onkologer og urologer lokalt på hvert enkelt sykehus er viktig, sier Berg, som legger til at han opplever et godt samarbeid med urologene på sykehuset i Drammen.
La om rutinene i fjor
Ved St. Olavs Hospital i Trondheim samarbeider urologene og onkologene godt, ifølge onkolog og overlege Torgrim Tandstad.
- Samarbeidet fungerer veldig bra. Tidligere var det urologene som behandlet pasientene med hormoner, og så henviste de stort sett til oss onkologer når den behandlingen ikke ga effekt lenger. På grunn av resultatene fra studien som ble lagt frem i fjor, la vi om rutinene. Så hos oss får vi onkologer nå henvist alle pasienter som har prostatakreft med spredning, sier Tandstad til Dagens Medisin.
Raskere oppstart
Arne Stenrud Berg legger vekt på at et godt urolog-onkolog-samarbeid ikke bare gjelder problemstillingen med cellegift i tillegg til hormonbehandling.
- Vi starter tidligere med å behandle når sykdommen utvikler seg til tross for hormonbehandling. Og vi har økende bevis for at det å endre behandlingen tidlig i den fasen gir livsforlengelse og mange kliniske nytteeffekter. Derfor er det viktig at onkologene får henvist pasientene fra urologene tidligere enn før, sier Berg.