OPTIMISTISK: Wenche Marie Olsen i Lytix Biopharma AS er tilbake i Chicago. Resultatene fra selskapets første studie på en norskutviklet kreftmedisin presenteres i september. Foto: Anne Grete Storvik

– Alltid viktig å vise hva vi gjør

Selskapet Lytix Biopharma AS og Wenche M. Olsen er tilbake i Chicago, ett år etter at de presenterte sin aller første studie på en norskutviklet kreftmedisin.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO/ASCO 2015: For nøyaktig ett år siden presenterte Lytix Biopharma AS tidlige data fra den første kliniske studien på det norskutviklede kreftmedikamentet LTX-315.
I år er Wenche Marie Olsen, Chief Operating Officer i selskapet tilbake i Chicago, riktignok uten en studie å presentere denne gang.
–  Men det er alltid viktig å vise hva vi gjør, sier Olsen.
Resultatene kommer i september
Som Dagens Medisin skrev, var selskapet på pengejakt sist de var på ASCO, og hadde som mål å skaffe flere investorer. I desember i fjor ble det gjennomført en vellykket emisjon der det ble tegnet aksjer for drøyt 50 millioner kroner.
– Resultatene fra studien vi presenterte tidlige data fra i fjor, skal legges frem i Wien på den europeiske kreftkongressen ECC i høst, forteller Olsen.
Studien, en monoterapistudie, har pågått halvannet år, og nylig fikk selskapet et såkalt Proof of concept.
– Det viser at vi kan se at medikamentet gir en immunrespons hos pasienter, sier Olsen.
Medikamentet virker slik at det binder seg til cellemembranen i kreftcellene og får dem til å kollapse.

– Melanom blir første indikasjon
– Her på ASCO har vi nå blant annet møter med alle investigators på studien vi holder på med. Det er selvsagt også viktig å få med seg det faglige, blant annet. I år har jeg merket meg at man sitter med langtidsdata av checkpoint-inhibitorene, samt har gjort kombinasjoner av dem og vi ser at det blir enda bedre. Man ser på checkpoint-inhibitorer i andre indikasjoner; melanom var det første. Også for vårt medikament vil melanom være første indikasjon. Vi tenker at vi ganske raskt vil utvide til andre indikasjoner, sier Olsen.
Såkalte immune checkpoint inhibitors (ICIs), er det siste innen banebrytende kreftlegemidler på markedet.
Olsen er forsiktig med å antyde et tidspunkt for når Lytix’ medikament er på markedet:
– Det avhenger av hvilke data vi får på studiene vi gjør. Men ser man for eksempel på ipilimumab, der det tok elleve år før produktet kom på markedet – så har de andre checkpoint-inhibitorene hatt mye kortere utviklingsløp. Det er fordi FDA nå tar hensyn til dataene som kommer underveis.
FDA, de amerikanske legemiddelmyndighetene, har gjennomført flere såkalte «haste-godkjenninger» på medikamenter den siste tiden.
– Får vi gode data, så vil vi også søke om dette, sier hun.

Powered by Labrador CMS