Studie: – Hormonbehandling kan utsettes
Det er trygt å utsette hormonbehandling etter radikal behandling av prostatakreft, viser en ny studie.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Hormonbehandling ved prostatakreft kan gi bivirkninger som impotens og tretthet.
Nå viser en ny studie at man kan utsette slik behandling hos noen pasienter.
– Påvirker behandlingen av tusenvis av pasienter
Studien ble lagt fram torsdag, i forkant av The American Society of Clinical Oncology (ASCO)s store kreftkonferanse, som arrangeres i Chicago i slutten av mai.
– Hormonbehandling er en av de eldste og mest vanlige og effektive behandlinger ved prostatakreft, og funnene i denne studien vil påvirke behandlingen for tusenvis av pasienter over hele verden, uttaler ASCO-president Peter Yu i en pressemelding.
Norsk professor: – Bekrefter magefølelse
Professor Sophie D. Fosså mener studien er godt nytt, og at den bekrefter en magefølelse hun selv har gått med når det gjelder hormonbehandling:
– Dersom man etter radikal behandling, med strålebehandling eller prostaektomi, får PSA-stigning uten at man finner annen sykdomsprogresjon, kan man utsette hormonbehandling i opptil to år, sier professor Sophie Fosså.
– Men dette er under forutsetning at man starter behandling hvis det oppstår metastaser, presiserer hun.
– Dette bekrefter en magefølelse jeg lenge har hatt. Selv har jeg gjort dette i økende grad – men det krever at man snakker ordentlig med pasienten, og forklarer dette på en skikkelig måte. Videre er det også slik at en del pasienter ikke kan leve med stigende PSA, sier hun.
Hun legger til at hun mener studien er solid, til tross for at den ikke er randomisert.
Dagens Medisin vil være tilstede ved ASCO-konferansen i Chicago.
5000 studier legges frem på konferansen, som er den største kreftkongressen i verden, i år med temaet «Forskning og samfunn – De neste 50 årene».
Mer enn 25.000 kreftspesialister er ventet til konferansen.
Sophie Fosså har tidligere oppgitt til Dagens Medisin at hun har mottatt honorar for foredrag og konsulentoppdrag fra Janssen-Cilag, Sanofi Aventis og Amgen.