ASCO-SJEF: Jedd Wolchok er leder for Den vitenskapelige programkomiteen. Foto: Richard DeWitt

- Flere fremskritt innen immunterapi

Jedd Wolchok, leder av den vitenskapelige programkomiteen for den store kreftkongressen Asco, spår at de om lag 25.000 deltakerne i Chicago får høre om nye fremskritt innenfor immunterapi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

GHICAGO: - Vi kommer til å få høre mer og mer om hvordan det det lar seg gjøre å anvende immunsystemet for å behandle ulike kreftsykdommer. Dette uttalte Wolchok til svenske Dagens Medicin før Asco-kongressen ble åpnet i dag fredag.
Den årlige konferansen til det amerikanske selskapet for klinisk onkologi er den viktigste begivenheten innen kreftforskningen.
Kvalitetssøndag
I tillegg til immunbehandling har Jedd Wolchok forventninger til fire studier som skal presenteres under det store plenumsmøtet på søndag, da stort sett all annen virksomhet på kongressen stopper opp. Presentasjonene omfatter et doktorgradsarbeid om tidlig cytostatika-behandling ved prostatakreft, i tillegg til den største randomiserte studien noensinne, Her-2-positiv brystkreft.
- Til plenumsforedragene velger vi ut de studiene som har den høyeste kvaliteten og en direkte betydning for klinisk praksis, poengterer den vitenskapelige programkomitélederen.
Et vell av studier
- Hva er den største utfordringen når dere legger opp Asco-programmet?
- At det finnes så mye ny forskning å velge imellom. Dette er selvsagt bra, men byr på utfordringer. Vi har tatt imot over 5500 abstrakter, og vi kan muligens bare presentere halvparten av dem. Men vi har flere ekspertpaneler innenfor respektive områder som passer på at det beste kommer med, sier Jedd Wolchok.
- Er det en risiko for at noen legemiddelselskaper oppnår fordeler når dere velger ut hvilke studier som skal presenteres under de viktigste sesjonene?
- Nei, vi tar ikke hensyn til kommersielle aspekter, kun til hvilken betydning resultatene kan få for klinisk praksis.
50 år med store gjennombrudd
Ettersom det er 50 år siden det første Asco i 1964, er årets kongress i Chicago en jubileumsutstilling. Under de fem kongressdagene markeres dette med ulike jubileumsprogrammer som har både historisk og fremtidsperspektiv: - Ettersom noen viktige resultater presenteres, er tanken at vi alltid skal fremheve kontrastene med hvordan klinisk praksis så ut for femti år siden på de aktuelle områdene.
På nettet har Asco lagt opp til en avstemming der hvem som helst kan plukke ut fem utvalgte alternativer for hva som er de de viktigste fremskrittene i kreftforskningen siden 1964. Ifølge Wolchok har en rekke ulike forskningsgjennombrudd speilet et behov for en multimodal måte å angripe kreftsykdommen på. Han trekker blant annet frem forståelsen av koblingen mellom røyking og kreft, i tillegg til forskeren Janet Rowleys oppdagelse av kromosomforstyrrelsen som ligger bak kronisk myelogen leukemi, et funn som banet vei for forståelsen om at kreft er genetisk.
Immunterapi
Jedd Wolchok har melanom-spesialisering og er onkolog ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, ett av verdens mest anerkjente sykehus innenfor kreftforskning. Han er involvert i noen av seminarøktene, først og fremst plenumsmøtet, men vil ut over dette delta i møter og foredrag som ligger innenfor hans eget interesseområde, det vil si behandling av melanom og immunterapi.
«Immunology for non-immunologists» er navnet på en av kreftkongressens utdanningsseminarer, og Wolchok mener vi etter hvert vil få vite stadig mer om hvordan immunsystemet kan brukes for å behandle ulike kreftsykdommer.
- Vi har fått en ny behandlingsmetode for kreft, men de fleste onkologene er ennå ikke godt nok opplært til å anvende metoden, fastslår Wolchok.

Powered by Labrador CMS