– Paradigmeskifte innen føflekk-kreft
– Verden er totalt forandret når det gjelder føflekk-kreft, sier norsk kreftlege.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
CHICAGO/ASCO 2014: Nye studier på føflekk-kreft ble lagt frem mandag på kreftkongressen ASCO.
Professor og kreftlege Steinar Aamdal karakteriserer funnene som lovende, men presiserer at det ennå er tidlig.
Redusert risiko for spredning
I en av studiene fant man at ipilimumab reduserer risikoen for spredning fra malignt melanom.
– Det beste hadde vært å kunne forhindre at pasientene får metastaser. Da er adjuvant behandling, såkalt tilleggsterapi, viktig for å redusere risikoen hos pasienter som har høy risiko for å få tilbakefall, sier Aamdal, som er leder for Fagområde klinisk kreftforskning ved OUS Radiumhospitalet.
Studien inkluderer 951 pasienter.
– Dette er en stor studie, pasientene er observert i cirka 2,7 år og vi ser at den såkalte progresjonsfrie overlevelsen er bedre blant dem som fikk ipilimumab enn i kontrollgruppen.
– Forskjellen er imidlertid ikke så stor som vi hadde håpet og vi vet ennå ikke om pasientene virkelig lever lenger. Den endelige analysen forventes å være klar i 2018, sier Aamdal til Dagens Medisin.
I en annen studie, også offentliggjort mandag, har man sett på et medikament som er nesten likt det monoklonale antistofffet nivolumab, det såkalte MK-3475. Dette var en langtidsoppfølging i en stor fase 1-studie på 411 pasienter.
– Kan bli godkjent etter fase I
– Resultatene er så gode at det kan hende at dette medikamentet kan blir godkjent bare på grunn av fase I resultatene, noe som aldri har skjedd i min verden. Som regel må det gjøres både gjøre fase II og III studier før et nytt medikament kan godkjennes.
Førsteforfatter av denne studien uttaler for øvrig i en pressemelding at dette sannsynligvis er den største fase 1 - studien utført noensinne innen kreft:
– Det er gledelig å se at MK-3475 var effektiv i tidligere ubehandlede pasienter, men ikke minst hos de som har fått flere behandlinger tidligere, også ipilimumab, sier førsteforfatter Antoni Ribas, ved David Geffen School of Medicine ved University of California i Los Angeles i en pressemelding.
Adjuvant behandling
Steinar Aamdal sier adjuvant behandling er «dit vi helst vil»:
– Vi behandler vanligvis pasienter som allerede har fått spredning, men det beste er å hindre spredningen. Vi skulle gjerne visst hvem som kommer til å få spredning. Vi trenger også såkalte prediktive markører som på forhånd sier noe om hvilke pasienter som vil ha nytte av behandlingen. Ingen vet for eksempel ennå hvordan vi skal plukke ut pasienter som har best nytte av ipilimumab og nivolumab.
Paradigmeskifte
Aamdal, som har jobbet i flere tiår med føflekk-kreft sier det nå foregår et paradigmeskifte i denne behandlingen.
– Det var en sensasjon da disse legemidlene kom. For første gang var det medikamenter som forlenget levetiden til pasienter med spredning fra føflekk-kreften. Nå er det til og med mulig at noen pasienter er blitt kurert av ipilimumab, men dette kan en ikke si sikkert ennå. Men verden er totalt forandret når det gjelder føflekk-kreft, sier han.
Mente føflekk-kreft var umulig å behandle
–Tidligere var det mange fagfolk som mente at føflekk-kreft var nesten umulig å behandle og de mange firmaer ønsket ikke engang å forske på malignt melanom fordi de mente at ingenting ville virke. Det var fortvilende å fortelle, ofte unge, pasienter, at vi ikke hadde noe å tilby dem. Men nå har vi flere effektive medikamenter. Spørsmålet er hvordan vi skal anvende de på best måte. Et annet spørsmål er hva det koster – men det får bli er annen diskusjon, sier han.
- Steinar Aamdal har vært sentral i utviklingen av ipilimumab i Norge , og har ledet en rekke studier der ipilimumab har vært testet..
- Studien på legemidlet MK-3475, PD-1 Has High and Long-Lasting Activity Against Metastatic Melanoma, er finansiert av legemiddelfimaet Merck.
- Studien på pasienter med spredning og ipilimumab, Adjuvant Ipilimumab Improves Recurrence-Free Survival in Patients With High-Risk Stage III Melanoma, er finansiert av Bristol-Myers Squibb Company (BMS).
- Det er også BMS som står bak legemidlet nivolumab som også er en PD1 inhibitor.