Kreftfri ett år etter ny behandlingsmetode

To kvinner er kreftfri ett år etter ny immunterapi-behandling mot livmorhalskreft, viser ny studie. – Spennende resultater, sier norsk kreftlege.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

CHICAGO, ASC0 2014: Tidlige data fra en amerikansk fase 2-studie blir lagt frem på verdens største kreftkongress, ASCO, i morgen. Ni kvinner med avansert livmorhalskreft har deltatt i en liten, statlig finansiert studie.

Kvinnene ble behandlet med en ny type målrettet immunterapi, kalt adoptiv T-celle terapi.

Betydelig bivirkninger
To av pasientene i studien, begge i 30-årene, har i dag vært kreftfrie i henholdsvis 22 og 15 måneder etter behandling. Det fortalte lederen av studien, Christian S. Hinrichs ved National Cancer Institute Bethesda, på en pressekonferanse mandag.

- Studien viser at adoptiv overføring av HPV-målrettede T-celler kan føre til komplett remisjon av metastatisk livmorhalskreft, og at denne remisjonen kan være langvarig, sier Hinrichs.

Han understreker at behandlingen fortsatt betraktes som eksperimentell og at den er forbundet med betydelige bivirkninger. De vanligste bivirkningene er lave blodverdier, infeksjoner og metabolske forstyrrelser.

- Vi trenger også å undersøke hvorfor denne behandlingen har fungert så bra for enkelte kvinner, men ikke for andre, sier han.

300 norske pasienter årlig
Tre av ni pasienter i studien responderte på behandlingen.

- Resultatene er spennende. Studien viser at det er mulig å angripe kreftceller der HPV har endret arvestoffet i cellen, sier Sveinung Sørbye, overlege ved Universitetsykehuset Nord-Norge.

Det er årlig 300 kvinner i Norge som får påvist livmorhalskreft, og av disse vil 70-80 kvinner dø av denne kreftsykdommen.

- Bedre behandling kan forlenge livet til kreftpasienter, og det er kanskje mulig å kurere flere. Samtidig er det like viktig å forebygge livmorhalskreft ved hjelp av HPV-vaksine og screening slik at vi kan unngå at kvinner utvikler livmorhalskreft i første omgang, sier Sørbye.

Testet for første gang
Kvinner med metastatisk livmorhalskreft som er forårsaket av humant papillomavirus (HPV), har et begrenset behandlingstilbud i dag. Dette er første gang adoptiv T-celle terapi har blitt testet på pasienter med livmorhalskreft. Behandlingen har tidligere vist lovende resultater innen leukemi og føflekk-kreft.

HPV-målrettet adoptiv T-celle terapi lærer immunforsvaret å gjenkjenne tumorceller slik at disse kan ødelegges. Behandlingen skjer ved at T-celler spesifikt angriper kreftceller med HPV. Disse HPV-målrettede T-cellene dyrkes frem fra pasientens svulst i laboratoriet for deretter å føres tilbake i pasientens blod for å bekjempe kreft.

Mer enn 4000 pasienter dør av livmorhalskreft hvert år i USA, og forskerne planlegger nå å utvide studien.

Dagens Medisin dekker ASCO-konferansen i Chicago, følg oss på Twitter på DM_ASCO og les alle sakene her.

Powered by Labrador CMS