God livskvalitet tross brystkreft-risiko
Kvinner som utredes for arvelig brystkreft rapporterer om god livskvalitet, selv om tanken på kreft plager dem.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
CHICAGO/ASCO 2014: Det er velkjent at kvinner med mutasjoner i genene BRCA1 og BRCA2 har høy risiko for å utvikle brystkreft- og/eller eggstokk-kreft.
En genetisk test avklarer hvor stor risiko man har, men det kan også skape frykt, angst og depresjon. Østerriske forskere har nå undersøkt hvordan en slik gentest påvirker livskvaliteten og den psykiske helsen til disse kvinnene.
140 kvinner har deltatt i en spørreundersøkelse før de møtte til genetisk veiledning i Wien.
Fem prosent hadde dårlig livskvalitet
83 prosent av kvinnene i undersøkelsen svarte at livskvaliteten deres var god eller svært god. Bare fem prosent mente at livskvaliteten var dårlig eller svært dårlig.
Likevel føler 41 prosent av kvinnene at de føler seg sterkt svekket i deres generelle liv fordi temaet «kreft» stadig vender tilbake i tankene. Halvparten av kvinnene er også plaget av negative følelser som fortvilelse, angst og depresjon.
En tredjedel av kvinnene prøver å ikke tenke på kreft, og 20 prosent sier de aldri plages av slike negative følelser.
Krever psykologisk behandling
Av 140 pasienter var nesten halvparten allerede diagnostisert med bryst- eller eggstokk-kreft. Ingen led av posttraumatisk stresslidelse.
- Resultatene fra denne studien viser at pasienter med høy risiko for brystkreft generelt er fornøyd med livskvaliteten, selv om spørsmålet om «kreft» påvirker dem stekt. Forsterket psykologisk behandling er nødvendig for å sikre optimal medisinsk støtte i denne spesielle pasientgruppen, konkluderer forskerne, som er ledet av Christine Staudigl.
Studien ble lagt frem i en såkalt poster-sesjon på årets store kreftkonferanse i Chicago.
Dagens Medisin dekker ASCO-konferansen i Chicago, følg oss på Twitter på DM_ASCO og les alle sakene her.