Presenterer forskning på norskutviklet medisin
Forskningsmiljøet ved NTNU presenterer tidligfase data på legemidlet ATX-101 under verdens største kreftkongress.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
En poster om den norskutviklede kreftmedisinen ATX-101, presenteres under årets ASCO-kongress.
– Legemidlet er utviklet i Trondheim, som en spinoff fra forskning ved NTNU, sier Marit Otterlei til Dagens Medisin.
Hun er oppfinner og grunnlegger av selskapet APIM Terapeutics.
Otterlei er molekylær cellebiolog og professor ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU.
Organisator-molekylet
Hun forklarer til dagens medisin at de har laget et peptid, som inneholder en spesiell bindingssekvens, som finnes i mange ulike proteiner som binder seg til et såkalt «organisator-molekyl», PCNA.
– Det er tilsammen er 600 proteiner som binder til dette organisatormolekylet. Halvparten inneholder bindingssekvensen som vi oppdaget, og gav navnet APIM.
– Vi fant at APIM-sekvensen brukes for å binde til organisatorproteinet PCNA under stress, og dermed er viktig for å regulere cellulært stress, sier forskeren.
– Deretter laget vi denne medisinen som inneholder APIM i håp om at det kan klare å blokkere cellen sin normale stressfunksjon.
Slik forhindrer medikamentet cellens evne til å takle stress. Stress som eksempelvis påføres cellene av cytostatika eller tyrosin kinase-hemmere.
– Medikamentet ødelegger cellenes evne til å håndtere stress. Slik at kreftcellene dør når de blir utsatt for kreftbehandling. Studien vi har gjort nå er en fase 1-studie for å se på toksisitet, for å undersøke om legemidlet ble godt tolerert.
Abstractet til studien, viser at legemidlet som ble gitt til totalt 22 pasienter med forskjellige kreftformer ikke førte til noen dødsfall eller alvorlige hendelser av grad 3 eller 4.
73 prosent av pasientene opplevde milde til moderate infusjonsrelaterte reaksjoner. Forskerne konkluderer med at legemiddelet er godt tolerert og at man nå vil gå i gang med studier for å undersøke behandlingskonsepter.
– Noen stabiliserer sykdommen
– I fase 1 hadde vi langtkommen kreft av forskjellig type inkludert. Vi kan ikke si noe om effekt, men vi ser at noen pasienter stabiliserer sykdommen. Nå skal vi igangsette fase 2 for pasienter med ovarie (eggstokk), i kombinasjonsbehandling med kjemoterpapi for pasienter som er carboplatinsensitive, men har fått tilbakevendende sykdom.
– Da skal vi se på kombinasjonen, og om man klarer å forlenge PFS i forhold til historiske data.
– Hva er grunnen til at dere prøver ut legemiddelet på eggstokk-kreft?
– Dette gjør vi fordi vi har mest prekliniske data på platinkombinasjoner. Da var det slik at vi måtte gå gjennom hvilken type kreft som behandles med platinkombinasjoner. Vi mener derfor at ovariekreft var aktuelt å undersøke.
– Vi har også sett en del stabilisering av sykdom i fase 1-studien som presenteres på ASCO for pasienter med sarkomer. Derfor vil vi også gjøre en fase 2-utprøving av dette.
Interessekonflikt: Marit Otterlei har aksjer og grunnla selskapet som produserer ATX-101. Hun er CSO i APIM terapeutics.