Ekstra cellegift førte ikke til overlevelsesgevinst
Adjuvant tilleggskjemoterapi hos pasienter med livmorhalskreft hadde ikke effekt.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
En studie som skal presenteres under ASCO-kongressen som undersøkte ekstra cellegift etter standard stråle-kjemoterapibehandling, viser at man ikke bedret overlevelsen for pasientene som fikk forsøksbehandlingen.
Forskningsresultatene er en av fem late breaking abstracts som offentliggjøres første dagen av verdens største kreftkongress ASCO, som i år avholdes digitalt.
Disse abstractene presenteres muntlig på søndag, i hovedprogrammet til ASCO (plenary session).
Studien omfatter 919 pasienter med lokalavansert livmorhalskreft.
Studien sammenlignet totaloverlevelsen (OS) for to sammenligningsgrupper som fikk tilleggsbehandling med cellegift carboplatin og paclitaxel, eller standard behandlingsregime med cisplatin og strålebehandling. Etter fem år var totaloverlevelsen henholdsvis på 72 og 71 prosent.
Standardbehandlingen for pasientene som behandles med kjemoterapi og stråling gis med kurativ hensikt.
– Viktige data
– Jeg synes det er viktig at det kommer slike data i plenary session, slik at de fremhever også resultater som er negative, sier Kristina Lindemann, overlege og førsteamanuensis ved OUS Radiumhospitalet.
Pressemeldingen fra ASCO, viser til at resultatene antakeligvis vil være praksisendrende for de behandlingssentra som har drevet med kombinasjonsbehandling med carboplatin og paclitaxel, nå har evidens for at det ikke har noen tilleggseffekt for pasientene å behandle med to kjemoterapier.
Lindemann peker på at tilleggsbehandlingen derimot ga mer bivirkninger og en del av pasienten kom aldri så langt at de fikk videre kjemoterapi.
Har fulgt med
Hun peker på at det ikke er noen behandlingssentre i Norge som har drevet med kombinasjonsbehandling av carboplatin, paclitaxel og strålebehandling, slik som det er gjort i den utprøvende armen i studien.
Lindemann er ikke overrasket over at studien er negativ, og har fulgt med i studien når hun jobbet med ANZGOG i Australia.
– Det er veldig bra at forskerne har så god utholdenhet og orker å rekruttere pasienter over seks år. Det er nøkkelen for å få gjennomført en slik studie, sier hun.