Sjelden sykdom: Undersøkte effekt av behandling med immunterapi
Cirka 50 kvinner i Norge utvikler hvert år den svært sjeldne sykdommen malign trofoblast sykdom.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Nå har forskere sett på om pasienter med denne sykdommen, og som blir resistente mot cellegift, kan ha nytte av en kombinasjon av cellegift og immunterapi.
Forhindret tilbakefall
Resultater fra en mindre fase II-studie presentert på kreftkongressen ASCO, viser at immunterapien avelumab (Bavencio) forhindret tilbakefall hos kvinner med sykdommen som var resistente mot cellegiftbehandlingen.
Dette er den første studien som undersøker muligheten for bruk av immunterapi hos pasienter med malign trofoblast sykdom, ifølge forfatterne av studien. De anser at avelumab kanskje kan bli et nytt behandlingsalternativ for disse pasientene.
Utvikler resistens
De fleste blir friske etter kirurgisk fjerning av svulstvevet, men ti prosent trenger behandling i form av cellegift med metotrexat eller dactinomyvin, opplyser Olesya Solheim, overlege ved Avdeling for gynekologisk kreft ved Oslo universitetssykehus (OUS).
– Malign trofoblast sykdom er en meget sjelden svulsttype, viser hun til.
Av de som får cellegiftbehandling, utvikler noen resistens til behandlingen:
– Den slutter å ha effekt, og pasientene må behandles med ulike kombinasjoner av sterke cellegifter for å bli friske. Vi snakker om cirka én til to unge kvinner som trenger slik behandling i Norge hvert år.
Immunterapi
– Kombinasjons-kjemoterapi med immunterapi er veldig spennende, og interessant. Denne studien indikerer at man bør fortsette å undersøke mulighetene for å bruke alternativer til kjemoterapi, men at man ikke kan erstatte standardbehandling - som er vellykket i nesten 100 prosent av tilfellene, sier Solheim.
Den franske studien, som er en av studiene som trekkes frem under kongressen, inkluderte 15 pasienter som ble fulgt opp av French Gestational Trophoblastic Center.
I fase II-studien, kalt ROPHIMMUN, hadde åtte av 15 pasienter (53 prosent) som var resistente mot cellegiften metotrexat eller dactinomyvin ingen tegn til tilbakefall av sykdommen ved 19 måneders oppfølging, ifølge sammendraget av studien.
Her kan du lese abstract til studien.
Studien er finansiert av Merck Serono – Pfizer.
Olesya Solheim har ingen oppgitte interessekonflikter